måndag 3 januari 2011

2007 Gérard Bertrand La Forge


Gérard Bertrands’ La Forge kommer från appelationen Corbières-Boutenac. På systembolagets hemsida kan man läsa att Corbières Boutenac blev en självständig underappelation 2005 (för rödviner) med bestämmelsen att vinet måste bestå av minst två druvsorter, där carignan måste ingå med 30-50 procent och resterande del får vara grenache, mourvédre eller syrah. Den sistnämnda druvan får dock maximalt utgöra 30 procent av blandningen.
Druvblandningen i La Forge är något höljd i dunkel men 50% Carignan och 50% Syrah är vårt stalltips. Man kan då snabbt konstatera att ovanstående text från SB’s hemsida som påstår att syrah får utgöra max 30% av blandningen inte stämmer……hmm, vi får forska vidare i detta.

Vi häller upp direkt utan karaffering och konstaterar att även om frukten finns där i form av plommon och körsbär så är det till en början främst toner av jordkällare, kryddor, örter och lakritsrot som dominerar.
Paketet behöver uppenbarligen luft och efter dryga timmen så kommer frukten fram på allvar. Nu frigör sig dessutom även ljuvliga svarta vinbär, mild tobak och en förförisk lavendelblom.
Doftpaletten vecklar sakta men säkert ut hela sitt register och vinet visar sig under kvällen vara ett alldeles fantastiskt sniffarvin.

Munkänslan är rund och fin, välbalanserat och lent med en initialt begränsad längd som dock växer rejält under kvällen. Tydliga mineraler och varmfruktigt men även en smått irriterande, rejält överdoserad skopa svartpeppar. Alkoholen på 14,5% är lyckligtvis proffsigt integrerad, annars hade det blivit väl eldigt.
Inslagen av peppar mildras under kvällens gång men ligger ändå och stör i periferin.

Sammantaget så doftar vinet bättre än det smakar. Visst är det ett proffsigt hantverk men vi är ändå inte helt imponerade. Då föredrar vi hellre Bertrands L'Hospitalitas och håller således konstant utkik efter nästa släpp (som vi hoppas kommer snart).

SB no: 72250
SEK: 439:-

Inga kommentarer: