söndag 16 januari 2011

En flaska Orpale plus lite godis från USA!


Än en gång så har vi lyckats få till en gathering och det med kort varsel dessutom. Tema är USA med fokus på de västra delarna.
Vi inleder dock med en prestigeskumpa från De Saint Gall.

1996 De Saint Gall Cuvée Orpale

Cuvée Orpale kommer uteslutande från Grand Cru byarna: Avize, Cramant & Mesnil-sur-Oger och görs av 100% Chardonnay, dvs Blancs de blancs

Färgen är svagt gyllengul i den ljusare skalan och moussen är definitivt präglad av åldern.

I glaset finner vi en väldigt druvtypisk doftintensivitet. Gröna äpplen (Granny Smith), citrus och tydlig jäst. Doften har en något unken prägel som doft luftas bort ganska så fort.
Efterhand tillkommer mognadstoner av nougat och nötter samt tydliga och kittlande mineraler.

Smaken är metallisk, krispig och stilrent elegant. Bra längd med rejäla syror som biter sig fast långt bak på sidorna på tungan.

Vi upplever årgången som ännu vital och gissar på en peak om 5-7 år. Rejält mycket mer anonym i jämförelse med 95:an som vi drack för en tid sedan.

Efter denna trevliga inledning så radar vi sedan upp ett 3-pack röda viner från västkusten och den trevliga årgången 2005.

2005 Joseph Phelps Cabernet Sauvignon Napa Valley

Druvblandning: 90% Cabernet Sauvignon, 6% Merlot och 4% Petit Verdot.
Färg: mörkt röd.

Ur glaset strömmar det svartvinbärsgelé, fatvanilj, kryddor, välintegrerad kafferost och tydliga aromer av margarin. Under kvällen kompletteras doftpaletten av knäck.

Vinet är stort och fylligt med bra längd, passande tanninstinnt och kryddigt.

Sötman i doften blir till ett visst minus men det revanscherar sig i smaken där vi inte alls upplever de söta dragen.

2005 Jordan Cabernet Sauvignon Alexander Valley

Druvblandning: 76% Cabernet Sauvignon, 19% Merlot, 5% Petit Verdot
Färg: mörkt röd

Här har vi ett mer Bordeauxtypisk vin i glaset. Nykokt osötad svartvinbärssaft, tranbär, tobak och blyerts. Mer luftning tillför passande gröna paprikatoner.

Syrorna är rejäla, det är tanninrikt, slankt och lite vattnigt men ändå läskande fruktigt och fyllt av friska svarta vinbär.
Ett lättdrucket vin som man gärna dricker i stora klunkar.

2005 L'Ecole No 41 Apogee Walla Walla Valley

Druvblandning: 45% Cabernet Sauvignon, 45% Merlot, 7% Malbec, 3% Cabernet Franc
Färg mörkt röd

Doften avslöjar en korkdefekt som blir väldigt tydlig i smaken. Lyckligtvis har Andras fler på lager och vi öppnar således ytterligare en flaska.

Nu känns det bättre och doften avslöjar fräscha svarta vinbär, fatvanilj och knallpulver.

I gommen finner vi vinet mjukt och tuggvänligt. Vi bjuds på en superfin struktur och en läcker avslutande limeton.

Under kvällen tillkommer mörk choklad, fudge, rökiga mineraler, söt tobak och bränt socker. Det här vinet utvecklas enormt mycket vartefter timmarna går……


Som avslutning öppnar vi även en 2006 Artemis Cabernet Sauvignon från Stag's Leap Wine Cellars. Ingick inte i de ursprungliga provningsplanerna och noteringarna blir således därefter. Druvor: 100% Cabernet Sauvignon

Doften är rejält inbjudande med svarta vinbär i grädde, fatvanilj samt tydliga gröna toner.

Bra längd i kombination med bra tanninstruktur och härliga syror. Vi tycker att vinet definitivt är i paritet med de övrig tre.

Resumé:
En jäkligt trevlig provning med ett vansinnigt jämt startfält. Speciella i sin karaktär men vi favoriserar inte någon flaska utan nöjer oss med att konstatera att vi har druckit några riktigt bra viner….en tvärskön kväll helt enkelt!

Inga kommentarer: