fredag 14 januari 2011

BBB - Bristly budget battle


Ska vi duellera? Två av de mest sönderbloggade 109 kronors viner som världen någonsin har beskådat bjuder upp till dans. Årgångsskillnad javisst, men det är hur som helst vad som erbjuds i dag….. om man har druckit upp Vatican 07:orna…….

I ena glaset:
2009 Cuvée du Vatican Côtes du Rhone Villages
Druvblandning: 80% Grenache, 20% Syrah

Frukten är initialt dov med mörka bär, hallonextrakt och lite citrus. Grusdamm, vanillinpulver, sockerkaka och kaffekola.
Attacken i munnen är direkt och inte helt förförisk. Brända alkaliska toner med rejält mycket peppar och örter. Oj vad ungt det här är…..

Luftning gör underverk, frukten lyfts fram och de söta dragen ersätts av gummi, örter och lite stall. Även om de kärva dragen består så försvinner kantigheten. Vi anar en rejäl potential i denna årgång.

Resumé: Det är halvkaxigt genom hela kvällen och sammantaget en jäkligt maffig CdR. Vinner på galet mycket på luftning, är inte lika bra (eller tillgänglig) som 07:an men har ett antal sköna år framför sig.

I glas nr 2:
2007 Domaine de la Janasse Terre de Bussière
Druvblandning: 55% Merlot, 25% Syrah, 10% Grenache, 10% Cabernet

Här har vi mer framträdande druvsötma i form av parfymerade blåbär, hallon och jordgubbar. Tillkommer gör även anis, tallbarr, rök och mynta.
Även här attackeras gommen rejält av svartpeppar och en framträdande kärnbeska.

Syltdragen luftas bort efter någon timme och ersätts av en härlig fräschör. Även tydliga gröna inslag gör entré. Vi tar större och större klunkar…..

Resumé: Det här vinet är först att mjukna och är generellt det mer insmickrande. Lufta någon timme och avnjut sedan något som måste vara ett av de mest attraktivt prissatta vinerna i mannaminne!

2007 Domaine de la Janasse Terre de Bussière står som segrare i dagens match men vetekatten om den inte blir omkörd vart det lider…..

SB nr: 71585
SEK: 109:- (men säljes i ett bekvämt 6-pack)

SB nr: 72982
SEK: 109:-

2 kommentarer:

Vård o Vin sa...

Trevlig läsning!
Tänkte själv ta oskulden på Janasse:en ikväll, så det ser ju ut som jag går en angenäm afton tillmötes. :) Får bara se till att lufta ordentligt...

Trevlig helg!

Rhônarna-Micke sa...

Såna här uppskrivna viner ställer ofta till det i skallen. Man inbillar sig att man ska prova ett par riktiga toppviner men sen inser man ju snabbt att man endast har betalat en dryg hundring per flaska.
Bägge vinerna står dock riktigt bra till i prisklassen. Janasse dricker vi snart igen men Vaticanen sparar vi ett tag.

Trevlig kväll och helg!