torsdag 13 januari 2011

2007 Stag´s Leap Karia Chardonnay

Så var det dags att ploppa ytterligare en amerikan. Denna gång är det Karia som skall gå korkskruven tillmötes. I köket har vi kokat fond på ett gäng hummerskal och spetsat med grädde. Detta får omsluta våra rullar av smörstekta torskfiléer som serveras med Amandine potatis.

Från importörens hemsida saxar vi: Druvorna till KARIA kommer delvis från egendomens vingårdar Arcadia och B.R.V. 94 % av druvorna jäser på ekfat och resten i ståltank. 35 % av vinet genomgår malolaktisk jäsning. Efter vinifieringen får vinet ligga kvar på jästfällningen i 9 månader på ekfat varav 23 % är nya franska fat.

Färgen i glaset är ljusgul och fina tårar avtecknar sig i glaset. Doften bjuder på en hel del fat, gula äpplen, bivax och mineralitet. Även majs är med på ett hörn tillsammans med nötter. Det hela påminner om…jag har det på tungan…äh vi går vidare…

När vi sedan smakar så bjuds vi på ett stort och fylligt vin med lång, kraftig eftersmak. Även här en hel del fat, gula äpplen, vitpeppar, bra mineral och finfina syror som parerar den gräddiga hummerfonden jättefint. En utmärkt kombo helt enkelt. Efter halva middagen så faller bitarna tillslut på plats, vinet går efter fransk förlaga och påminner inte så lite om en bra Meursault.

SB.nr: 94493
SEK: 300kr

Inga kommentarer: