söndag 23 januari 2011

2 x Norra Rhone 2006 och något sött på slutet….


Vi tar tempen på två nordrhonare som vi inte har testat på dryga 2 år. Wallenbergare på kalvfärs, potatispuré och rårörda lingon får bli vår sparringpartner i kväll.

2006 Crozes-Hermitage Domaine des Lises

Ur glasen sprudlar en bukett av blandad rödfrukt, lingon och rått kött. Klassisk Crozes-Hermitage och det riktigt vattnas i munnen.

Det är läskande slankt, lite vattnigt men väldigt insmickrande. Syrorna är rejäla och både grape och citron biter sig kvar länge i munnen.

Efter lite luft kompletteras så doftpaletten av parfymerade björnbär, vitpeppar och rökta korvar. Syrorna är om möjligt ännu mer burdusa och avslutningen blir snudd på spritsig. Det här är riktigt gott och vi dricker nog upp resterande flaskor i närtid.

2006 Crozes-Hermitage Le Rouvre

Här har vi ett mer slutet vin i glaset. Frukten är mer åt det blå hållet och vi anar även salta fiskar, vanilj, knallpulver och så det råa köttet förstås.

I munnen så är Le Rouvre ett riktigt muskelpaket. Varmfruktigt, fylligt och strävt med en rejäl dos peppar med skapligt bett i. Sjukt gott….

Även om vi är extremt tillfredsställda redan från start så gör en timmes luftning underverk med både doft och smak.
Nu fylls näsorna av rejäla mognadstoner; sötlakrits, kaffe, choklad, jord, mineraler, än mer animali samt en laddning grönt.
Stramt, syrligt och fylligt….det här är nordrhonsk porr på hög nivå och träffar våra smaklökar mitt i prick. Tål att lagras ytterligare ett antal år……1995 Moulin Touchais

Som sällskap till Crème brûlé med hallon så öppnar vi en flaska Moulin Touchais från 1995, en relativt nysläppt yngling gjord på 100% Chenin Blanc.

Doften är rejält sötfruktig med tropisk frukt, persika, physalis, citron, mandarin, honung, skirat smör, vått ylle, peppar och krutrök.

I munnen känns syrorna ganska så integrerade tillsammans med en charmig len sötma. Runt, välbalanserat och med en lång fin eftersmak som man aldrig vill ska ta slut. I jämförelse med tidigare (och äldre) årgångar vi har druckit så är det här den enklaste, minst komplexa årgången…..som känns helt drickfärdig som den är.

3 kommentarer:

Herren sa...

Vi gillade des Lises 06:a när den kom, medan 07:an var alldeles för lingonsyrligt och vass. Några flaskor finns dock kvar av båda i skafferiet. Bör nog provas igen snart, blir sugen när jag läser er rapport, tack för den! Le Rouvre 06 låter grym, har provar 07:an och den är en favorit.

Rhônarna-Micke sa...

Vi håller defintitivt med vad gäller des Lises 2007, vi beskrev den i ett tidigare inlägg som lingonsyrligt och lite kantigt och vi köpte heller aldrig några fler...mest pga tveksam frukt.
Le Rouvre 07 var vi också lite tveksamma till men den kanske har öppnat upp sig något nu? Den köpte vi alla fall några fler av när det begav sig...dags att prova kanske?
Årgång 2007 är inte en favorit vad gäller norra Rhone och i synnerhet då Crozes-Hermitage.
Trevlig blogg du har förresten!

Herren sa...

Tack det samma! Av de Crozes-Hermitage jag smakat så tycker jag Le Rouvre sticker ut, i positiv bemärkelse, men som du säger 2007 var tydligen inte det mest gynnsamma året i norra dalgången. Fascinerande att det kunde vara precis tvärt om för södra..om man nu gillar den maffiga fruktspäckade stilen vill säga.