söndag 9 januari 2011

2007 Château La Tour Carnet


Äntligen vankas det bordeaux här hemma igen. Vi har länge gått och funderat hur Bernard Magréz lyckades med sin La Tour Carnet från det svåra 2007, men aldrig kommit till skott. I kväll hittar vi dock tillfället och ploppar således korken….

Doftpaletten är underbart klassisk med tydlig men blygsam cassis, tobak, ceder, mörk choklad, mild kafferost samt passande grönstjälkiga inslag.

Väl i munnen så möts vi av medhårs strykande tanniner, grusdammiga mineraler och en långt innesittande, pepprigt avslutande kärnbeska.
Det här är en extremt lättdrucken och charmig bordeaux som definitivt kan agera inkörsport för den oinvigde som vill börja utforska västra stranden…..utan att bli det minsta besviken. Alldeles förträffligt att dricka nu men går såklart att spara ett antal år också. Det finns flaskor kvar på Regeringsgatan….

Kuriosa; Odlingarna består av 50% cabernet sauvignon, 39% merlot och 11% cabernet franc. Skördeuttaget är 40-45 hl/ha och vinifieringen är traditionell. De bästa faten väljs ut för förstavinet La Tour Carnet (ca 15 000 lådor per år produceras), resten blir till andravinet Douves de Carnet. Förstavinet lagras upp till 18 månader och hälften av faten förnyas varje år.

SB no: 96749
SEK: 283:-

Inga kommentarer: