måndag 10 januari 2011

Piper-Heidsieck Rosé Sauvage

Att intryck av mat och dryck påverkas av tillfälle och omständigheter är väl känt. Därmed skaffar man sig lätt ett antal favoriter utifrån omständigheter snarare än deras kulinariska kvaliteter; därmed inte sagt att ribban läggs alltför lågt.

Kvällens vin köptes på och dracks första gången under vår bröllopsresa för ca 4 år sedan. Sedan har det inköpts på de flesta utlandsvistelser vi har gjort och just denna flaska inköptes på den senaste trippen till Berlin.

För den som vill ha en lite mer omfattande sammanställning av hus och vin så finns det sammanställt här. Den korta versionen ger druvblandningen 55% Pinot Noir, 15% Chardonnay, 30% Pinot Meunier samt lagring 24 månader.

Färgen i glaset är utan överdrift kraftigt rosa och utmärker sig rejält i sammanhanget. Bubblorna är små och fina.

Den första sniffen ger ett rejält rödfruktigt intryck med hallon i spetsen följt av jäst och rostat bröd. Efter ett tag så smyger det fram rökig mineral samt lite knäckighet.

I munnen bjuds vi på ett riktigt matigt vin med bra fyllighet och spralliga syror. Hallon går igen från doften och kompletteras med både röda körsbär och dito äpplen.

Tilltuggen bestod av gratinerad samt naturell hummer samt blandade franska ostar och vinet trivs utmärkt i matsammanhang.

Vi kommer naturligtvis dricka detta igen och den köpsugna kan handla det från BS på nummer 81914 för 384 riksdaler.

Inga kommentarer: