torsdag 30 december 2010

2009 Crozes-Hermitage Les Launes


2008 års modell av Delas Crozes-Hermitage ”Les Launes” var den sämsta årgång vi hittills provat. Den totala avsaknaden av de annars så viktiga och karaktäristiska syrorna förvandlade vinet till hallonsaft, riktigt trist med andra ord.

Nu börjar hyllorna fyllas med årgång -09, en årgång där norra Rhone har tilldelats hela 98 poäng i Parkers ”Vintage Chart”. Även producenterna verkar vara riktigt nöjda med årgången och vi ploppar således med spänning korken.

Vi kan ganska så snabbt konstatera att alla de klassiska doftkomponenterna finns på plats; Björnbär, rökta korvar, violer, anis och vitpeppar.
Syrorna ger sig omgående tillkänna på ett insmickrande och välkomnande sätt. Det är slankt och läskande, ett något vattnigt mittparti och med en avslutande kärnbeska. Frukten är lite tillbakadragen och smaken mer ett koncentrat av omogna lingon och mineraler där vitpepparn konstant ligger och fräter på tungan. Hela smakupplevelsen är inlindad med en metallisk kropp som vägrar släppa taget. Det här är riktigt ungt och vi gillar det!

Vi luftar någon timme och nu så kompletteras de tidigare doftintrycken med mer mogen frukt och anisen blir till sötlakrits. Smaken följer med och kartigheten förvandlas till mer mogna bär vilket förhöjer smakupplevelsen ett par dimensioner.
Vi konstaterar lyckligt att Les Launes är tillbaka och det med råge. Vi köper förstås flera flaskor för att dricka under de närmsta åren….

SB no: 2800
SEK: 139:-

5 kommentarer:

Mr J sa...

Kul att denna trotjänare levererar. Tack för tipset. Gott nytt!

Rhônarna-Micke sa...

Tack detsamma! Det ska bli kul att följa årgång 2009 när de väl börjar droppa in i större skara....

Ingvar Johansson sa...

Tack för den rapporten. Det verkar som det finns en del att hoppas på. Jag inväntar med spänning 09:orna från Domaine Monier

Hemma Hos Vinaren sa...

Ojoj det här är barnarov. Alldeles för ungt för att njutas av nu. Väntar ett tag med inköp av fler så de får gosa till sig lite :)

P.

Rhônarna-Micke sa...

Exakt! Vi som älskar ung nordrhonsk syrah går igång på denna yngling varje dag i veckan. Men du har rätt, de blir alldeles säkert mer "gosiga" med lite lagring.