lördag 4 december 2010

2007 Vino Nobile di Montepulciano Poliziano


Ur decembersläppet hämtar vi en Vino Nobile från den välkända producenten Poliziano (Mandrone di Lohsa, Le Stanze, Asinone m.fl). Poliziano får ofta ett positivt bemötande från de flesta håll och kvällens vin benämns generellt som väldigt prisvärt…..
Historien om Poliziano finns att läsa på importören Johan Lidbys hemsida.

Druvblandningen består av Prugnolo Gentile 90% (lokala klonen av Sangiovese) samt Merlot, Canaiolo och Malvasia Nero som utgör de övriga 10 procenten.

Till en början är vinet ganska så knutet där det framförallt är mörka körsbär, lakrits, fat samt lite vanilj som dominerar.
Doften går igen i smaken som bjuder på körsbär, fat och lite svag kafferost. Det är strävt och ganska så kärvt men med bra längd och en potential som ber om luft för att få visa upp sitt fulla spektrum.

Efter någon timme i karaff så vecklar doftpaletten ut sig på allvar med fräscha surkörsbär, tobak, choklad, smörkola samt ACO’s mintkola. Alkoholen sticker lite i näsan men är inte besvärande. Det här är ett härligt sniffarvin som bara växer under kvällen!

Varefter timmarna går så dricker vi nu ett läskande vin där de bångstyriga dragen har lagt sig och alla intryck harmoniseras i ett rättfram och helcharmigt paket. Vi gillar detta skarpt!
Det finns gott om flaskor kvar och vi kan inte annat än att ge en köprekommendation.

SB no: 94784
SEK: 179:-

Inga kommentarer: