söndag 19 december 2010

2006 Martinet Bru


Mas Martinet är ägd av José Luis Perez, en av de ursprungliga pionjärerna i Priorat. Han har numera lämnat över driften av den dagliga verksamhen till sin dotter, Sara Perez, som gör det med den äran.

Mas Martinet producerar två st ”estate wines”. Toppvinet Clos Martinet som endast görs av druvor från de allra bästa vinstockarna samt Martinet Bru, som vi dricker i kväll, som är mer fruktig och mer tillgänglig i sin ungdom.

Vingården består av 10 hektar som är planterade i den för regionen berömda skiffern llicorella. Produktionen består av 3000 lådor (1500 Martinet Bru & 1500 Clos Martinet).

I dag provar vi som sagt 2006 Martinet Bru. Druvblandning: 50% Garnacha (Peluda och Negra), 15% Cariñena, 15% Syrah, 10% Cabernet Sauvignon, 10% Merlot

Doften är intensiv med kirsch, romrussin, glöggkryddor, knallpulver, unken jordkällare och svettiga gympadojjor. Den generösa alkoholen på 14,5% sticker lite i näsan men är inte störande.

Smakmässigt får vi lite rödare frukt, en laddning med svartpeppar och tydliga mineraler. Vinet tar rejäl plats i gommen, strävt och rikligt med syror och med ganska lång, coca-cola bitter eftersmak. Alkoholen är även här framträdande men upplevs som hyfsat integrerad och är snarare motiverad än ifrågasatt.

Det här kräver sin mat eller tilltugg men är annars en ganska så tilltalande budget priorat. Ett trevligt drickvänligt alternativ medan man väntar på att storebrorsan, Clos Martinet, ska mogna i källaren.

SB no: 95941
SEK: 209:-

Inga kommentarer: