fredag 3 december 2010

Alain Graillot och 2008 - hur gick det?


Att 2008 inte är någon succéårgång i Rhone har väl inte undgått någon. När därtill producenterna drar jämförelsen med 2002 förstår man att det är illa, riktigt illa.

Graillot-hypen de senaste åren har varit extrem. Uppskriven och älskad av alla vinkritiker, vilket har resulterat i mindre röst- och handgemäng i SB's butiker på releasedagen. Dagen efter så har det funnits lite restflaskor här och där i vårt avlånga land, annars så har hyllorna gapat tomma.
I år ser det lite annorlunda ut. Vinkritikernas hyllningar har tystnat och i dag finns det gott om flaskor kvar ute i butikerna.

Vi trotsar årgångsvarningarna och är nyfikna att prova den producent som vi absolut inte sett som outstanding på något sätt men som ändå har lyckats leverera hyfsat genom åren.

Omgående slås vi av en framträdande och förförisk doft av nybakad rödvinbärspaj. Klassiska björnbär, jord, vitpepparkorn och animaliska undertoner i kombination med grönstjälkiga inslag.

Läskande slankt förstås med något glest, snudd på vattnigt, mittparti. Pigg ung bärig frukt som klingar av och ersätts med en lång vitpepprig eftersmak. Jäklar vad pepparn fräter bak på tungan!
Det är självfallet ingen av de större årgångarna från Graillot. Lite väl klen frukt, något tunt och man kan möjligtvis störa sig på de grönstjälkiga inslagen. Men, vi är ändå positivt överraskade och är definitivt attraherade av Graillot 2008. Det här dricker vi gärna igen (i närtid) men kommer däremot inte att lagra....

SB no: 94863
SEK: 188:-

3 kommentarer:

Ingvar Johansson sa...

Era intryck av Graillots 08:a stämmer väl överens med de 08:or från norra Rhöne jag provat. Lätta och friska matviner för relativt snabb konsumtion. Jag tror att man gör sig själv en otjänst om man bara ser dem som sämre. Drack Domaine Monieres St Joseph till gås häromveckan. Det var en förträfflig kombination.

konjären sa...

Jag kan hålla med om friskt, men inte riktigt lätt... Jag tyckte att det inte hade särskilt hög drinkability-poäng; satte sig lite på tvären i munnen...Jag hoppas och tror på mognad som boten mot det mesta, och lägger undan ett par flaskor!

Rhônarna-Micke sa...

Ja, vi följer med spänning den framtida utvecklingen...fast på distans.
Vi tror att frukten är för klen för att utvecklas till något som våra smaklökar uppskattar....men men, det är spekulationer i vanlig ordning!