söndag 25 januari 2009

2006 Coudoulet de Beaucastel Rouge

I vår lilla serie av viner ur BS har vi hittat en påkostad Cotes-du-Rhone från Beaucastel. Vinhuset tillhör de gamla klassikerna i Pape och de håller både hög kvalitet och höga priser.

Druvblandningen är 30% Grenache, 30% Mourvèdre, 20% Syrah och 20% Cinsault. De är handplockade och sorterade. De olika druvorna vinifieras separat för att sedan blandas efter den malolaktiska jäsningen. Därefter ligger vinet på foudres i 6-8 månader.

Färgen är ljusröd. Doften är fantastisk och bjuder initialt på lite syrliga röda bär för att sedan gå vidare med örter, sockrade jordgubbar i grädde, hallon och lite vanilj. Doften är värd pengarna alla dagar i veckan!

I munnen så är det inte fullt lika imponerande. Vi bjuds på röda bär, örter, hallon och lite sötlakrits. Men vinet är lite väl klent med kort eftersmak. Temperaturen är lite väl låg vid de första glasen och med stigande temperatur så vinner vinet både fyllighet och längd.

Ärligt talat så skulle det här vinet kunna vara det bästa CdR jag druckit men jag kan inte låta bli att färgas av prislappen. För samma pengar får man en flaska Saint-Benoit CdP och den smäller högre, särskilt i smaken. Vi uppskattar absolut vinet under kvällen men skippar fler inköp.

Art.nr: 75206
SEK: 169:-

Inga kommentarer: