onsdag 21 januari 2009

2003 Capitel del Monte Cabernet Sauvignon; Tenuta Sant´Antonio

För att vidga våra vyer lite så köpte vi en flaska italienskt som vi vanligtvis hade negligerat. Bidragande orsak är förstås att vinet består till 100% av Cabernet Sauvignon. Druvorna kommer från kalkrika jordar 300m över havet i Valpolicella/Venetien och är manuellt skördade i slutet av oktober. Druvorna har sedan torkats 1 månad och vinet har slutligen legat 15-18 månader på nya ekfat. Vi har vid det här laget börjat befara att vi framför oss har någon sorts hårt fatad Amarone-wannabe gjord på Cabernet, ööh...låter inget vidare. Finns bara ett sätt att ta reda på det!

Färgen på vinet är vackert mörkröd. Doften bjuder på tydligt fatad cabernet med svartvinbärssylt/gelé, torkade plommon och mörkrostat kaffe. Vidare så kryper de befarade russinen fram tillsammans med en liten pust av hallon. Vi har vid det här laget börjat förbereda oss på en rejält sötsliskig smakupplevelse.

I munnen är vinet fylligt och lite kärnbittert med en behaglig strävhet, måttliga tanniner med en överlag stram ton. Vi bjuds på mörka bär, kaffe, plommon och russin. Det är en bra koncentration i smakerna om än lite överextraherat. Den söta bomben som vi var rädda för lyser med sin frånvaro, härligt! Hallonen vi sniffade fram ur karaffen väljer att stanna kvar däri, de är inte närvarande i glaset varken för näsa eller mun.

Sammantaget så var det en trevlig bekantskap, om än inte behovsskapande. Det vi saknar är lite fräscha frukter och bär, de vi finner rör sig i den mörka-torkade skalan. Men det är alltid kul att testa lite nya viner.

Art.nr: 96138 (verkar inte finnas några fler kvar i dagsläget)
SEK: 199:-

Inga kommentarer: