söndag 11 januari 2009

2005 770


Elvi Wines är en nystartad producent men med en rejäl dos erfarenhet inom vinmakeriet. Kvällens vin, 770 från Priorat, är en småskalig produktion med endast 8500 flaskor. Vår flaska är numrerad till nr 3308.

Druvblandningen bestående av 30% merlot, 25% cabernet sauvignon, 25% carinyena, 10% garnatxa och 10% syrah avviker från de Prioratviner vi vanligen dricker iom den stora procentandelen merlot.

Doften är ej heller klassisk Priorat (om än stor). Till en början mer örter än frukt och en fin blandning av fat, kaffe, lakrits, anis och viss marsipan. Efter hand så kommer plommon och lite körsbär fram. När vi snurrar glasen bildas magnifika tårar som kanske gråter över en alltför tidig slakt....

Vinet är rejält fylligt och smaken är laddad med massor av allting; plommon, peppar, tobak och kafferost och behöver x antal år i vertikalt läge för att komma till ro. Men, vi gillar ju muskelpaket av det här slaget och eftersom kinderna inte skrynklar samman i någon större utsträckning så är drickbarheten ändå god!

360 flaskor hamnade på SB's hyllor i december och än finns det kvar ett antal. Gillar man Priorat ska man definitivt prova!

SB no: 99976
SEK: 299:-

4 kommentarer:

Café Rotsunda sa...

Missa inte den söta versionen, gjord enligt samma filosofi men med en insmickrande sötma som passar choklatfetischisterna, eller som sitter gjutet till smakrika lagrade ostar, gärna av grönmögeltyp.

Rhônarna-Micke sa...

Syftar du på "770 dolc"? Nä, den har vi aldrig provat. Vi är överlag dåliga på att prioritera dessertviner. Kanske är dags för ett undantag?
Tack för rekommendationen!

Café Rotsunda sa...

Helt klart ... 770 Dolc syftar jag på. Jag är helt förtjust i söta viner, men på Café Rotsunda "hinner vi inte" till dem. Det är så grymt många andra viner som ska avklaras.
Kanske borde tänka på baklängesmeny.

Café Rotsunda sa...

Jag har en privat grej jag vill stämma av ... kan du/ni kika in på min websida www.mvg.nu och dra iväg ett mejl till mig, så hör jag av mig.