onsdag 28 januari 2009

1999 Radici Taurasi Riserva, Mastroberardino

Mitt vinbloggande ligger med en halv veckas förskjutning för tillfället. Förra veckan inleddes med katastrof. Frugan halkade i vinterföret tillsammans med lilltjejen. Den lilla klarade sig fint då hon satt fastspänd i bilbarnstolen. Den stora knäckte tyvärr armbågen, vilket ställer till lite problem här hemma med en 3-månaders baby.

Nog om detta, här kommer ett vin vi testade i lördags. 1999 Radici Taurasi Riserva. I köket tillagade vi Chicken Marengo vilket var fantastiskt gott och funkade finfint med vinet.

Vinet kommer från kampanien och är gjort på druvan Aglianco. Redan dom gamla grekerna odlade…vi skippar den historien idag men vi kan nämna att vinet har legat 30månader på slovenska fat.

Färgen på vinet är ljusröd och påminner väldigt mycket om ett vin gjort på Nebbiolo.

Doften bjuder på en hel del fat, om än integrerade. Vidare finner vi örter, mörka plommon, läder samt en härlig sträng jordgubbssylt.

I munnen är vinet mjukt och mysigt med en lång om än lite tunn eftersmak. Faten är givetvis här tillsammans med ceder, mörka plommon, lite russin och järn. Efter en längre tids luftning så uppträder en viss bleckighet.

Vinet var verkligen uppskattat och skämdes inte för sig i sällskap av maten. Rent åldersmässigt så bedömer vi att vår flaska är som bäst nu, ser inte vitsen med att lagra det ytterligare. Synd att vi bara köpte en…då vi gärna hade knäppt en till i närtid…

PS. Nettare har också provat DS.

Art.nr: 96131
SEK: 269:-

3 kommentarer:

Micke sa...

Hej Andreas
Jag har årgång 2000 ligger på lut hemma. Drack den för ett år sen drygt. Tyckte då att den var extremt torr i munnen. Den tömde alla spår på saliv i munhålan. Har därför dragit mig för att korka den andra. Var det något som du upplevde med 1999? Får väl slå på en gräddig sås över biffen för att minska effekten kanske.
Som alltid, en trevlig blogg, fortsätt ert fina arbete.
VH

Rhônarna-Andreas sa...

Hej, nej det var inget jag upplevde med denna. Den mest målande beskrivningen var mjukt och mysigt med bra längd. De arga dragen du beskriver lös med sin frånvaro! Ps, håller koll på dig också :) Ds

Anonym sa...

Kul, kul! Visst är det ett schysst matvin?

Doftnoteringarna skriver vi under på utan omläsning. Däremot har mina nittionior hittills knappast känts mjuka och mysiga, snarare rätt tuffa och pockande på längre lagring, om än i drickfönstret. Kanske dags att dra en här hemma för att kalibrera lite, det börjar bli ett tag sedan nu. Sugen på mer aglianico blir man ju...