tisdag 6 januari 2009

2001 Castello di Brolio


Vi är inte helt lättflörtade vad gäller Toscana och Sangiovese men det vore väl attans om inte Baronens "Castello di Brolio" från den lysande årgången 2001 skulle lyckas charma sig in hos oss....

Druvblandningen består enligt producenten av 85% Sangiovese och 15% blandat Cabernet Sauvignon/Merlot.

Att det är något extra med kvällens vin blir vi varse om redan vid den första näskänningen; en fantastisk doftpalett med uppenbara körsbär, kryddor, stall samt en hel del övriga odefinierbarheter som kittlar luktsinnena till det yttersta.
Efter snudd på 4 timmar i karaff så faller bitarna på plats och vi hittar även jordiga mineraler, lagerblad och lite menthol. Den råa svampen (typ champinjoner) som Frankofilen hittade finns även i våra glas.
Längre än så kommer vi tyärr inte, för när min 16-åriga bonusdotter öppnar dörren till sitt rum och de förödande parfymångorna slår ut i sin fulla prakt så tillintetgörs alla möjligheter till vidare doftanalyser.

Smaken är härligt lång och behagligt sträv; vi snappar upp både plommon och körsbär, druvkärnor, animali samt en rejäl laddning med kryddor (anis, nejlikor och svartpeppar). De rostade faten lyser glädjande med sin frånvaro och vi möts av, snudd på, fulländad harmoni - är det så här Sangiovese ska smaka? Aha!

Trots lovsången så är vi övertygade om att det finns potential att växa ytterligare de kommande åren. Vi vill vara med på den resan!

Detta är utan tvekan en av de bästa Sangiovese som vi har druckit överhuvudtaget. Vi lyfter på hatten för vinmakare Carlo Ferini!

SB no: 81523
SEK: 329:-

1 kommentar:

Mr J sa...

Visst är det ett härligt vin! Tror att det kan bli än bättre om några år när det får lugna ner sig lite.