fredag 31 oktober 2008

2005 Télégramme, Châteauneuf du Pape

Denna gång ger vi oss i kast med Vieux Télégraphe´s andravin kallat Télégramme, men det går även under namnet Vieux Mas des Papes på vissa marknader. Druvorna kommer från platån La Crau och det är de unga stockarna som nyttjas till detta vin. Druvblandningen är 65% Grenache, 15% Mourvedre, 10% Syrah och 10% Cinsault plus några till.

Gården ägs av Brunier som även har gården Roquete vars vin också finns i BS.

Vi häller upp vinet i karaff och möts av en mycket mjuk härlig doftupplevelse med fat, kryddor samt ett praktexempel på mustig grenache-frukt. Vidare finner vi svartvinbär, körsbär, fräscha jordgubbar och lakrits.

I munnen är vinet stort och mustigt med bra syra och strävhet med sammetslena tanniner. Vi känner tydliga fat, svartpeppar, kola-fudge och kanske lite chili i eftersmaken som stannar kvar länge. Detta är riktigt gott! Den genomgående känslan i både doft och smak är den mjuka rondör som omger vinet.

Detta var en mycket trevlig bekantskap och det skall bli intressant att se hur det utvecklar sig på ett par år map de mjuka tanninerna.

Närmast tillhands ligger att testa en av de 2003 Vieux Mas des Papes som vi grävde fram ur kylen och som syns på bilden ovan. Rapport kommer…

2005 Télégramme
Art.nr: 88978
SEK: 249:-

Inga kommentarer: