söndag 5 oktober 2008

2005 Châteauneuf du Pape, Domaine de la Boutinière

Dags att Rhonarna återgår till hemmaplan och bränner av en Pape. Från SB´s beställningssortiment plockar vi upp denna snällt prissatta vinare. Prisbarometern på bra pape är stigande och de flesta flaskor som kommer med nyheterna kostar snarare 300kr än 200kr. Kul då att se vad denna flaska kan ge.

Lite research visar ett hus på ca 100år som i slutet av -70 talet började göra eget vin de årgångar då druvorna var exceptionellt bra, däremellan säljer de samtliga druvor. Föga förvånande så har de såklart tappat upp årgång -05.

Druvblandningen är Grenache 70%, Mourvèdre 10%, Syrah 10%, Cinsault 10%. Vi väntar ingen längre stund med att rycka korken.

Färgen är vackert röd, kanske en liten brun ton i kanten. Doften ger en urläcker bärpalett som domineras av fantastiska jordgubbar med en liten underton av smultron. Vidare hittar vi björnbär, barrskog och lättrökta charkuterier. Ahh Rhônarna är hemma…

Smaken är stor, fyllig och kraftig med bra längd och fin strävhet. Vi bjuds på björnbär, körsbär, stjärnanis och barrskog. Balansen i vinet är lysande och vi faller pladask. I handen har vi alltså ett fullfjädrat Chateauneuf för endast 188 spänn!!! Köpvarning är härmed utfärdad!

Vi korar genast vinet till ny huspape och lägger omgående en beställning på fler.

Art.nr: 81865
SEK: 188:-

7 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Heja, det är sånt här man vill läsa på en vinblogg! Ett nytt namn för oss - och en oprövad nollfemma som levererar! Parker är ju iofs avmätt till 2003 och 2004 men 2005 är ju året då allt är möjligt. Ska testas!

Rhônarna-Andreas sa...

Hej, ja detta var en trevlig bekantskap! Glömde tilltuggen; vi åt örtkryddad hjortstek med karl-johan champinjons risotto. Satt som en fläskläpp med vilt!

Björn sa...

Boutinière har ju även en VV som kan vara värd att prova. Jag har inte gjort det själv, men efter att ha läst detta får jag nog ge mig på båda. Tack för hjälp med första steget.

Rhônarna-Andreas sa...

Ja, jag såg också att de har en VV i utbudet, den går dock på mer "normala" pape-pengar, så jag tog tempen på huset med den billigaste. Skall ta och testa den framöver, konkurrensen är dock tuffare i den prisklassen.

Björn sa...

Ja, prismässigt ligger den ju som Barroche Réserve och Font de Michelle, och det är ju inte kattpiss direkt;-) Vi får väl prova helt enkelt, för inte får väl 259 kr stå mellan oss och ytterligare en potentiellt mycket trevlig Châteauneuf 2005.

Rhônarna-Andreas sa...

Nej, det är så sant! Självklart kommer den att gå korkskruven till mötes i en nära framtid...

MSVin sa...

Verkar vara lovand, jag köper några. Rapport kommer framgent! Och tack för ni snokade reda på det.