tisdag 21 oktober 2008

Franska vinmässan på Grand

När det vankas fransk vinprovning på Grand så är Rhonarna självklart på plats. Det är alltid kul att testa lite nya viner och diskutera med importörerna. Men varför får man bara 2h på sig? Det är ju stört omöjligt att ta sig igenom ens hälften av godsakerna?!

Nåja ingen tid att förlora, vi bläddrar snabbt igenom pamfletten och väljer ut Bornicon & Salming för att testa årgång -05 av favoriten Saint Benoit Grand Garde.
Vinet är ljust rött till färgen och bjuder typisk Ch9-frukt i både smak och doft med lång eftersmak. Vinet drar åt det strama hållet och kommer göra sig bra i källaren några år framöver. Enligt Bornicon så är årgång -03 nu slutsåld och ersatt av denna.

Därefter styr vi kosan till Bristly Wine för att testa Barroche´s Pure -06 samt den nya Signature -06.
Pure är rejält mörkt i glaset och näsan bjuds på bla söta körsbär, animaliska toner och torkade fikon. I munnen är vinet maffigt med koncentrerad frukt och tuffa tanniner. Det hela kan nästan beskrivas som ett koncentrat av Ch9.

Lillbror Signature är ett mycket trevligt vin som kommer kosta 299:- och kommer i mars.

Kosan går sedan till Johan Lidby som bjuder på en kavalkad av trevliga Chablis från Brocard. Vi fastnar för Domaine de la Boissonneuse samt Premier Cru Montmains som vi skall ta och testa framöver.
Från Sancerre testar vi Côte de Champtin 2003 som bjuder på bra syror och mycket frukt. Detta kommer vi snappa upp några flaskor av i närtid.
Sist och bäst av de röda är Bosquet des Pape -05 som vi testat tidigare och köpt på oss en bra laddning av.

Sista anhalt blir Vinsummum som importerar Domaine de la Boutinière -05 som gick hem hos Rhonarna.
Där bjuds vi på ovanstående vin i årgång -04 som också smakar mycket bra men även på en mycket intressant Domaine Mucyn Crozes-Hermitage Rouge 2006 för 139:- Vinet har en mycket bra frukt och mjuk härlig smak som kommer testas framöver.
Tyvärr har de 2 timmarna nu runnit ut men vi har med oss lite nya uppslag i bagaget och hoppas på fler tillställningar av detta slag i framtiden.

2 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Fina bilder! Visst, två timmar är alldeles för snålt när det är mönstring av den här omfattningen.

Intressant med nya årgången av Saint-Benoit Grande Garde.
Den ska snarast beställas!

Fick ni smaka Domaine Gerins röda VdP? Busigt god.

Rhônarna-Andreas sa...

Nej tyvärr missade vi Gerins röda VdP, har den något nummer på bolaget? Hittar bara Côte Rôtie:n. Förövrigt ser vi fram emot släppen av Bosquet i mars!!!