söndag 19 oktober 2008

2006 Clos de L'Oratoire des Papes, Chateauneuf du Pape

Vi ger oss åter ut i beställningssortimentet och sonderar, denna gång från årgång 2006. Huruvida etiketten på detta vin är snygg eller inte lämnar jag till betraktaren. Det man kan säga är dock att man inte glömmer bort den.

Druvblandningen är 80 procent grenache, 10 procent syrah och 10 procent mourvedre/cinsault.

Färgen i glaset är fint mörkröd, det visar även upp fina tårar. Näsan plockar upp körsbär, fat, charkuterier och lite grusdamm. Det är dock ingen stor doft, vinet är lite slutet.

I munnen bjuds vi på ett kraftigt vin med påtagliga tanniner och syror. Vi hittar mogna körsbär, ett stycke trä, vitpeppar samt en knippe sydfranska örter. Den övergripande känslan är dock ”aggressiv Bandol”. Vinet är inte så tillgängligt i nuläget utan skulle nog behöva ett par år i horisontalläge.

När vi sedan inmundigar middagen (Boef Bourgogne med en helflaska rött nedkokad) så kommer vinet till sin rätt. Den mustiga grytan svarar upp bra mot tanninerna och syrorna och lyckan är ett faktum.

Vi provar sedan vinet efter 24 respektive 48 timmar och det blir bara bättre, aggressiviteten klingar av med luftningen och vinet känns mer harmoniskt. I våra vingömmor lokaliserar vi samma flaska men från 2001, skall nog knäppa den snart för att se hur den har utvecklats.

Under tiden stoppar vi undan några från denna årgång.

Art.nr: 74729
SEK: 206:-

2 kommentarer:

MSVin sa...

Jag ser att ni har grävt fram en ny CdP från BS, ser lovande ut. Jag får tacka för ert detektivarbete, ni har fått mig att vela köpa och prova än mer vin och detta i en tid då allt fler viner pockar på min uppmärksamhet!

Rhônarna-Andreas sa...

Kul att bidra med lite inspiration till nya viner, beklagar djupt att det drar upp dina omkostnader ;)