söndag 28 september 2008

2005 Condrieu, E. Guigal

En av de absolut besvärligaste druvorna att odla är Viogner. Druvan odlas framförallt i den lilla pytte-appellationen Condrieu. Stockarna har en väldigt låg avkastning och de är känsliga för väder och vind och måste skördas i exakt rätt tid. Detta är ju dock inget som skrämmer Guigal från att göra bra viner på druvan. När man dessutom nämner årgång 2005 i samma mening som ordet Rhône så spetsas öronen. Guigal´s standard CdR har ju visat sig vara ett riktigt kap i denna årgång och den kommer att dyka upp på sidan snart.

Färgen på vinet är i det närmaste kissgul. Doften bjuder på exotisk frukt, en hint av lavendel , friska gröna äpplen och aprikos. Detta är klart trevliga intryck.

I munnen är vinet mjukt med en oljig känsla. Viskositeten känns högre än ”vanliga” vitviner. Vi hittar mandel, marsipan, aprikos och exotisk frukt. Det hela avslutas med en lång kryddig eftersmak som dröjer sig kvar. Vi noterar också att vinet har en påtagligt låg syra vilket tyvärr lämnar ett hålrum i smakpaletten.

Det noterade hålrummet kan garanterat fyllas igen med rätt sorts mat. Lördagskvällen bjuder på färsk krabba med hemgjord aioli, vilket är ett sjuhelsikes dåligt val då vinet kraschlandar tillsammans med maten. Det är helt enkelt bara att ta på sig dumstruten, skämmas och korka igen.

Dagen efter provar vi tillsammans med en mustig soppa vilket fungerar betydligt bättre. Dock tror jag att vitt kött med sås hade varit ett bättre val.

Summeringen är ett mycket gott vin med en exklusiv munkänsla som kräver planering av tillbehören. Vi tycker inte att vinet riktigt presterar i ensamt majestät vilket får mig att ifrågasätta priset då det går att få mycket annat gott för dessa slantar.

Art.nr: 5607
SEK: 295:-

5 kommentarer:

Björn sa...

Rent logiskt borde nollsexan prestera bättre eftersom bl.a. Parker hävdar att de vita vinerna i synnerhet blev bra i norra Rhône 2006. Borde vara bättre syra i dem och de torde vara på väg in när som helst nu. Kan man inte hålla sig i väntan på Guigal finns redan nu Les Grandes Chaillées 2006 i BS. Jag har inte provat det själv men skräms absolut inte av det jag hört. Inte jättehöga syror, men bra balans och ett klart alternativ, för en lite större peng förvisso, om man är Viognierfantast.

Niklas J sa...

Hej!

Skrev om samma vin i somras!

http://miseenbouteille.blogspot.com/2008_06_01_archive.html

Niklas

Rhônarna-Andreas sa...

Björn; tack för tipsen!

Niklas; kul läsning, stämmer väldigt bra med mina upplevelser. Viognier är nog inte "min påse" helt enkelt.

/Andreas

Finare Vinare sa...

Visst är 374 bagare massor av pengar för ett oskyldigt vitt vin, men Les Grandes Chaillées är verkligen finstämt och elegant. Vi har inte testat nollsexan, men ska man ha ypperlig Viognier är det nog tyvärr bara att lätta på lädret...

http://vinare.blogspot.com/2007/03/2005-condrieu-les-grandes-chaillees.html

Niklas J sa...

Finare vinare; tack för tipset!