söndag 7 september 2008

2005 La Bernadine, M. Chapoutier, Châteauneuf-du-Pape

I belgien plockade vi upp denna flaska från den trevliga årgången 2005. Chapoutier införde blindskrift på sina flaskor när fadern fick problem med synen, således är vår etikett försedd med prickarna. Vidare har Chapoutier specialiserat sig på att göra endruvs-viner. Vår flaska innehåller 100% Grenache och det skall bli spännande att prova.

Gården drivs biodynamiskt sedan 1989 och Chapoutier´s intention är ”kill the character of the grape, but bring up the quality of the soil”. Vi får väl se hur det gått med det.

Färgen I glaset är djupt röd. Doften i glaset är animalisk och örtig med inslag av jordgubbar och mjuka röda bär. Efter hand växer det fram mörka björnbär, söta körsbär och bigarråer. Det doftar jättegott.

I munnen är vinet medelfylligt med strävt avslut. Lustigt nog så blir vinet fylligare på slutet vilket inte är helt vanligt. Smaken är animalisk med gräs och örter samt bra syror och läskande tanniner. Vidare hittar vi lite äppelkärnor, hallon och lingon.

Vinet är faktiskt inte särskilt druvtypiskt så man får faktiskt säga att Chapoutier har lyckats med sitt uppsåt.

Vi är överens om att vinet är mycket gott om än inte någon stiltypisk skolboks-Pape. Vinet försvinner lite väl snabbt ur karaffen men de sista dropparna bjuder på lite mer av det mesta.

Art.nr: N/A
SEK: ca 25 Euro

Inga kommentarer: