lördag 20 september 2008

2001 Finca el Puig

Lagom till när SB lanserar årgång 2003 av prioraten "Finca el Puig" så passar vi på att tjuvsmaka på 2001:an.
Finca el Puig introducerades på SB under 2007 och är sedan dess en välkommen medlem i standardsortimentet.
Druvblandningen är 40% Grenache, 38% Carignan, 18% Cabernet Sauvignon och resterande procent är fördelat på Syrah och Merlot.

Vi karafferar ett par timmar innan första smakprovet. Färgen är som sig bör, djup och mörkt röd.
De första aromerna vi snappar upp är körsbär, gräddkola och sötlakrits. Under kvällen tillkommer även mandelmassa och menthol. Vi konstaterar att det är ett fantastiskt sniffarvin och kommer på oss själva när vi under en lång stund endast lyfter upp glaset och nosar för att sedan ställa tillbaka glaset på bordet. Vi dricker sparsamt och bara doftar oss bort.....

Gommen avslöjar fina mognadstoner men med bibehållen strävhet som drar skönt i kinderna. Portvinsanknytning med körsbär, choklad och russin - det här är så sjukt mycket vin för pengarna!

2001 är den mest kompletta årgången som vi har druckit av detta vin. Vi får se om årgång 2002 och även 2003:an (som vi ej ännu hunnit smaka) kan visa på samma utveckling på några års sikt.

SB no: 2737 (årgång 2003)
SEK: 179:-

7 kommentarer:

Rhonarna-Andreas sa...

Härligt att den levererar! Skulle ha angripit -03:an men hoppar över det. Snoken är helt paj, funderar på att reklamera hela näsan på måndag då den inte fungerar längre...

Rhonarna-Micke sa...

Aj aj aj då. Hoppas att näsan repar sig. Vi får se vem som knäcker 03:an först.....

vinogram sa...

Ser fram emot öppnandet av 2002orna, har ett par på lager. Hur länge väntar man på att korka första tycker ni?

Rhonarna-Micke sa...

Har du inte provat 02:an ännu så varför inte öppna en snarast? Den är trevlig redan nu och då får du ju samtidigt en bra referens inför kommande provningar.
Årgång 2002 tror vi även utvecklas fint ett antal år framåt.
Vi ska snart smaka på 03:an och se vad den har att erbjuda....

Vintresserad sa...

Provade en 2002 i våras och den var redan då absolut drickbar, nästan drickfärdig. Sedan kan man säkert spara/lagra ett tag till, men jag trodde inte (då iallafall) att 2002an blir sådär väsentligt mkt bättre av mer tid på rygg. Fast er beskrivning av 2001an låter lockande... Har ni koll på årgångarna i Priorat? 2003 var ju varmt och atypiskt i resten av Europa?

vinogram sa...

Får helt enkelt korka en, och köpa upp ett par 03 oxå om dom är bra, vilket jag förmodar att där. Läste någonstans att 2005 skulle vara ett riktigt bra år o Priorat.

Rhonarna-Micke sa...

Generellt sett så är det svårt att hitta några trovärdiga vintage charts om just Priorat. De få som finns är inte helt överensstämmande.
Pratar man om Spanien generellt så omnämns däremot alltid årgångarna 2001, 2004 och just 2005 i positiva ordalag.