söndag 28 september 2008

2005 Wakefield Jaraman Cabernet Sauvignon

När Rhônarna går ut på Cabbe-jakt så slutar det ofta i USA med en prislapp på långt över 200 pix, och så kan vi ju inte ha det… Det vore ju trevligt att hitta något på andra sidan ribban, rent kostnadsmässigt, så ögonen föll på denna från Australien-Coonawarra.

Bolagets beskrivning saknar orden syltig, vaniljbomb etc. så vi är övertygade om att ett provskott är på sin plats.

Färgen är djupt mörkröd. Näsan möts av en mycket fruktig druvtypisk cabernetdoft som bjuder på rostade fat, lite vanilj, charkuterier, blåbär och svartvinbärsblad. Efter luftning hittar vi sötlakrits, tobak, klister och lite brända toner. Tyvärr ligger det någon mindre delikat bidoft i bakgrunden, den är inte helt lätt att sätta ord på men det närmaste jag kan beskriva det med är jästa körsbär.

I munnen är vinet fylligt och fruktigt med bra längd och strävhet. Eftersmaken är lång och kryddig med viss sötma. Vi hittar eukalyptus, svartavinbär och vanilj. Den lite söta tonen på vinet stör mig lite, särskilt som vinet blir lite varmare i glaset, lite kylning är mao på sin plats.

Upplevelsen av vinet är överlag positiv och man kan nog säga att man får vad man betalar för. Bra Cabbe är dyrt och jag hade uppskattat om vinet hade varit lite stramare.

Art.nr: 6344
SEK: 159:-

Inga kommentarer: