söndag 28 september 2008

2004 Meerlust Rubicon

Vi provar en ny årgång av en gammal favorit, Meerlust Rubicon 2004. Väl medvetna om att lagring definitivt krävs för dessa viner så kan nyfikenheten ändå inte hejdas. Vi är bara tvungna att prova för att få en liten hint om framtiden.

Druvblandningen är en klassisk bordeaux blend som enligt Meerlust själva består av 63% Cabernet Sauvignon, 27% Merlot and 12% Cabernet Franc. Detta är alltså något så unikt som en 102% kompott, inte illa!!

Vid karaffering är doften rejält knuten och släpper endast ifrån sig lite körsbär och plommon. Rök och överdosering av rostade ekfat lyser med sin frånvaro…..skönt!

När vinet efter någon timme hamnar i glasen så känner vi tyvärr en touch av de där trista, rostade ekfaten och vad dessvärre är, accelererar denna och frukten slukas mer eller mindre helt och hållet. Mungiporna åker nedåt och vi suckar tyst….

Smakmässigt så bjuds vi på ett vin som inte alls är i harmoni; bra med tanniner, milda tendenser av mörk frukt, lite lakrits, grillkol samt en rejäl eldighet. Vinet behöver helt klart ligga till sig ett antal år för att komma i balans och förhoppningsvis kan en tilltagande frukt med tiden stöta bort en hel del rök och rost. Vi köper ett mindre antal så får framtiden utvisa om vi hade rätt eller inte.

Nya världen och vi går inte hand i hand just nu. Därför så sker nu långsamt en omviktning i våra förråd där vi försöker hitta tillbaks till rötterna igen.

SB no: 2026 (SB har ej "hunnit" uppdatera till nya årgången ännu)
SEK: 209:-

4 kommentarer:

Rhônarna-Andreas sa...

Hehe, snyggt med en 102 procentare! Synd att vinet inte höll för dina förväntningar, men som du antyder så kanske ett par år på rygg reda ordning i flaskan.

Patrick sa...

Jag köpte också ett par flaskor Meerlust 2004 i förra veckan. Blev också lite besviken då ekfaten tog överhand ordentligt. Vilken skillnad mot 2003an som verkligen helt fantastisk.

Tyvärr märkte jag samma skillnad med Alto Cabernet Sauvignon när den gick från 2003 till 2004. Är 2004 en dålig årgång i Sydafrika?

2003orna had en riktig bordeaux karaktär

Rhônarna-Micke sa...

Meerlust årgång 2001 var helt briljant men även 03:an var riktigt bra. Vi känner inte igen vinet alls i 04:ans tappning.

Årgångsinformation i Sydafrika är inte helt lätt att komma åt men på Wine Spectator sida http://www.winespectator.com/Wine/WS/Vintage_Charts/0,3842,8,00.html) så kan man i alla fall utläsa att 2004 inte var en toppårgång.

Vi testatde en annan favorit i årgång 2004 (Kanonkop Paul Sauer) och blev besvikna även där.

Skönt att man har lite äldre årgångar liggandes på rygg för framtida njutning.

Rhônarna-Micke sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.