lördag 26 februari 2011

2009 Xavier Châteauneuf-du-Pape


Xaviers CdP är inget vi har höjt på ögonbrynen för sedan lanseringen på SB för ett par år sedan. Av en slump noterade vi häromdagen att årgång 2009 har hamnat på hyllorna och i brist på annat så hamnade den även på vårt bord just i kväll.

Ståltankslagrad Grenache från minst 90-åriga stockar utgör 55% av druvblandningen. Övriga druvor lagras på ekfat och består av 75-årig Mourvedre (35%) samt 25-årig Syrah (10%).

Doften är rik och full av mogna jordgubbar, hallon, rårörda lingon, rejäla grusdammsmineraler, örtiga kryddor och lakrits. Alkoholen på 14,5% är helt borttrollad i doften.

Vi bjuds på en slank och len munkänsla. Vinet är lite sötfruktigt och kryddigt med något bläckiga inslag. Hela paketet är till en början inpackad i en lite metallisk stålkänsla men det mesta luftas bort efter hand. Eftersmaken är skönt lång med en lite sötbränd och kärnbesk avslutning.

Det är lättdrucket, läskande och publikfriande. För de som vill prova CdP till en rimlig peng är det här ett ypperligt tillfälle!

SB nr: 6267
SEK: 219:-

Inga kommentarer: