söndag 6 februari 2011

2006 Paolo Scavino BaroloPaolo Scavinos standardbarolo i årgång 2006 släpper inte alls fram några dofter efter cirka en halvtimme i karaff. Vi väntar således ytterligare någon timme innan vi närmar oss igen.
Nu har vinet vaknat till liv men är inte helt nebbiolotypiskt; Kirsch, lakrits, peppar, muskot samt lite mandelmassa har hittat fram men ligger liksom inbäddat i ett svårgenomträngligt fodral. Alkoholen sticker lite i näsan……

Det är rejält ungt med tanniner som stramar rejält i gommen, mittpartiet är lite glest och snudd på vattnigt men sen rampar den träiga ekfatsbeskan upp igen på slutet. Oj vad långt ifrån det här är den direkt tillgängliga årgången 2005 som vi provade för en tid sedan.

I glasen mognar vinet så sakteliga och äntligen så känner vi igen de mer klassiska nebbiolodragen i form av fräscha violer och rosor. Parallellt med detta så hittar också frukten fram samt att alkoholen integreras riktigt snyggt. Det blir till slut en riktigt trevlig doftupplevelse.

De fräna tanninerna och de lite svåra ekfaten mjukas upp något efter hand men att dricka detta utan något matchande tilltugg är direkt vansinne. Vinet utvecklas hela kvällen och de sista klunkarna signalerar efterlängtad skogssvamp och en skvätt nagellack.

Det här blev ganska så bra i alla fall men vi hälsar inte på igen förrän om tidigast 5 år.

SB nr: 71973
SEK: 349:-

Inga kommentarer: