tisdag 22 februari 2011

2008 Wild Rock Angels Dust Syrah


På en blindprovning i helgen så blev vi grundlurade när vi fick Wild Rock Angels Dust i glasen. Vi var tämligen övertygade om att vinet härrörde från Rhone och då med största sannolikhet från de norra delarna med Crozes-Hermitage i närmaste åtanke. När det visade sig vara ett vin från Hawke’s Bay på Nya Zealand blev vi således först rejält överraskade men ganska snart så tändes nyfikenhetens låga…….Wild Rock? Nya Zealand? Kan man göra viner likt ursprungstypiska nordrhonare DÄR borta?

Druvblandning: 98% syrah och 2% malbec.

Ur glasen strömmar riktig pigg frukt i form av lingon och björnbär. Vidare finns de självklara rökta korvarna, vitpeppar, lakrits och lagerblad. Jäkligt insmickrande och väldigt mycket norra Rhone…..

Vi upplever vinet som läskande slankt och med en härlig syrlighet. Mittpartiet är lite vattnigt med rampar upp igen med en lång behaglig eftersmak med lite kärnbeska samt ett riktigt avslutande bett i syrorna .

Det här är lika gott som på helgens provning. Vi dricker i stora klunkar med ett leende på våra läppar, en erfarenhet rikare och med en insikt om vad nya världen kan prestera. Kanske dags att tänka lite utanför boxen….?

SB nr: 94962
SEK: 139:-

3 kommentarer:

Ingvar Johansson sa...

Det där låter riktigt gott och det positiva omdömet får ju lite extra tyngd när det kommer från er.Decanter hade en rätt stor artikel om NZ-syrah i höstas. Den gjorde mig rejält nyfiken men har ännu inte kommit tillskott.

Rhônarna-Micke sa...

Vi missade tyvärr den artikeln i Decanter men det är absolut dags att börja utforska NZ närmare. Det här var en rejäl spark i baken med budskapet att inte BARA botanisera i den gamla världen...

Vård o Vin sa...

Prima! Då var helgens inköp spikat :)