måndag 7 februari 2011

Antinori 2006 x 2


I kväll ställer vi två toscanare från familjen Antinori mot varandra; Villa Antinori som är "Toscanaklassad" mot Marchese Antinori som lyder under "Chianti Classico".

2006 Villa Antinori

Druvor: 55% Sangiovese, 25% Cabernet Sauvignon, 15% Merlot och 5% Syrah.

Fin mjuk doft med tydliga körsbär, sötlakrits, kaffe och mandelmassa. Vi befinner oss i en något unken jordkällare där vi även hittar lite gröna inslag.

Det är slankt och läskande med rättfram syror. Mittpartiet är lite glest och vattnigt och den medellånga smakupplevelsen rundas av med ett torrt och till viss del kryddigt avslut.

En enkel men helt ok vardagstoscanare som inte alls gör ont att dricka idag.

SB nr: 2300
SEK: 139:-


2006 Marchese Antinori Chianti Classico Riserva

Druvor: 90% sangiovese, 10% cabernet sauvignon samt övriga tillåtna druvsorter.

Även här så är körsbären tydliga även om de upplevs mer som i pralinform. Faten är mer framträdande men snyggt integrerade och sällskapar framför allt med mörk choklad, mild mocca, tobak och gröna marmeladkulor. Portvinsassociationerna finns där, om än i beskedligt format.

Det här är lite strävare och tanninstinnt, fylligare och en överlägsen längd med en initialt tydlig kärnbeska i avslutningen.

Riktigt bra, precis som vin minns det, och några år på rygg kommer definitivt att göra helhetsupplevelsen än större. Prisskillnaden jämfört med Villa Antinori är extremt motiverad!

SB nr: 22382
SEK: 179:-

Inga kommentarer: