fredag 18 februari 2011

2005 Crozes Hermitage Alain Graillot


I kväll tar vi tempen på Alain Graillots CH från 2005 och är förstås nyfikna på vad ryggläge i dryga 3 år (i rumstemp) har haft för inverkan.....

Blygsam luftning ger en bred och härlig doftpalett bestående av syltade björnbär, plommon, sötlakrits, hallonbåtar, grillkol, peppar, Ascoxal brustabletter samt en skopa ekfatsmint.

Tanninerna bråkar och trycker bort den lite glesa frukten. Munkänslan är slankt läskande och ger ett initialt fylligt intryck som ganska omgående viker ner sig och ersätts av en ganska så stram och kärnbitter avslutning. Så här långt är doften betydligt mer intressant än smakintrycken.....

Med mer luft i glasen så utvecklar sig det redan komplexa doftregistret och kompletteras nu av bränt socker, tändsticksplån och insmickrande råa, köttiga animaliska toner. Vinet utvecklas och förändras hela kvällen och är förföriskt på alla sätt och vis.

Mognadstonerna lyfter även smaken och den klena frukten får stöd av övriga komponenter som rundar av det lite kantiga helhetsintrycket och skänker en skön smakupplevelse. Syrorna känns helt integrerade och för oss så är det här definitivt hemma nu även om det säkert håller toppklass i ytterligare några år.

Inga kommentarer: