tisdag 1 februari 2011

Provning med Gaia Gaja

Vinunic bjuder in till vinprovning med tillhörande lunch på PA & Co och det är Ms Gaja i egen hög person som håller i provningen.Det är fullt med folk i den lilla lokalen och vi inser snart att det är ett rejält batteri med viner som vi ska få prova. Vi inleder dock med ett glas frisk, syrarik Louis Roederer Brut Premier som utgör ett bra avstamp inför vad som komma skall.

Till skaldjurssoppan serveras 2009 Gaja Rossj-Bass Chardonnay från Langhe. Doften är fräsch och frisk med blommor, fat, citrus, krutrök, tallbar och anis. Syrorna är relativt moderata och munkänslan är fet, oljigt smörig med viss vaniljsötma samt en rejält kryddig eftersmak. Kul att prova även om vi var flera vid bordet som tyckte att champagnen gifte sig bättre med soppan......


Till de röda vinerna serverades det mat:


Flight 1

2008 Promis
Druvor: 55% merlot, 35% syrah och 10% sangiovese.
Doften är insmickrande modern, packad med sötsyltiga körsbär, viss ek, kryddor samt choklad.
Munkänslan är fyllig och sträv med lång eftersmak och mild avslutande kärnbeska men lätta vaniljinslag. Skrämmande när man inser att detta är flightens svagaste kort.

2007 Ca'Marcanda Magari
Druvor: 50% merlot, 25% cabernet sauvignon och 25% cabernet franc.
Ur glaset sprider sig förföriska svarta vinbär, körsbär, plommon, fat och lite tendenser till ceder.
I gommen är det mjukt och lent med läskande tanniner. Fin frukt med huvudsak framträdande cassis. Lång och rejäl insmickrande eftersmak. Modernt och välgjort!

2008 Sito Moresco
Druvor: 35% nebbiolo, 35% merlot och 30% cabernet sauvignon.
Här träder nebbiolodruvan fram med sin klassiska parfym där frukten i huvudsak utgörs av körsbär och hallon med visst ackompanjemang av kaffe och lite fatvanilj.
Det är strävt med bra syror, läskande och med en härlig längd.

2005 Dagromis Barolo
Druvor: Nebbiolo
Oj vilken härlig doft! Nebbioloparfym med körsbär, fat, fintobak och torkade rosor.
Lång läcker smak med charmant stramande tanniner. Smaken ringer kvar länge och väl i munnen. Ett fantastiskt vin som redan nu är tillgängligt! Flightens vinnare. Tyvärr så sålde detta slut direkt i tisdagens nyhetssläpp.....vi förstår varför!Flight 2

2006 Barbaresco
Druvor: Nebbiolo
Första sniffen ger ett lite körsbärsspritigt intryck med rosor, svartpeppar och lösningsmedel. Det alkoholspretiga mildras allteftersom och vävs in i övriga doftintryck. Det är bra skjuts i vinet med mycket peppar samt väl framträdande alkohol. Fin längd i kombination med sandiga tanniner men känns dock lite väl kantigt och ungt i dagsläget.

2004 Barbaresco
Druvor: Nebbiolo
Vi bjuds här på en skön och varm Nebbioloparfym men torkade rosenblad och menthol.
Smaken är elegant med rejäla tanniner och en imponerande längd. Faten är lite väl framträdande och vi får ett något eldigt intryck men likväl är vinet riktigt gott! Lagras för mer balans.

2004 Sperss
Druvor: 94% Nebbiolo, 6% Barbera
Doften är härligt Nebbiolo-bärig med körsbär, anis och nypon.
Härliga syror och tanniner, lite animaliskt köttig och med ljuvliga mineraler. Det här är fligthens vinnare i tuff kamp med 2004 Barbaresco.

2004 Darmagi
Druvor: 95% Cabernet Sauvignon, 3% Merlot, 2% Cabernet Franc
Här har vi ett knutet vin i glaset. Vi anstränger oss för att hitta dova svarta vinbär, ceder och tobak
Smaken visar på samma anonymitet. Det här är ungt och vaknar inte till liv under den korta stund vi har det i glaset. Göm och glöm i många år till.Flight 3

2007 Sori San Lorenzo
Druvor: 95% Nebbiolo, 5% Barbera
Åh vilken härligt generös doft av körsbär, fräsch frukt, jordgubbar, rosor, multna löv och svart te.
Vi möts av smekande sammetstanniner och en extrem längd. Herregud så gott….

2004 Sori San Lorenzo
Druvor: 95% Nebbiolo, 5% Barbera
Doften är initialt väldigt lik 07:an men när lite luftning så frigör lite mer mogna körsbär samt en förförande tryffelarom så faller vi om möjligt än mer pladask.
Samma smekande tanniner och en kolossal längd. Svårspottat så det föreslår och blir till slut flightens vinnare.

2001 Sori San Lorenzo
Druvor: 95% Nebbiolo, 5% Barbera
Mognadstoner men ändå med en härlig körsbärsfräschör samt hallon- och lakritsbåtar
Mjuk och len munkänsla och väldigt läskande. Hög drinkabilityfaktor och en riktig höjdare även detta!

Tre riktiga höjdarviner och det blir nästan fånigt att bedöma dessa mer ingående. Vi har bara stora leenden på läpparna och förlorar oss i oss själva och bara doftar och sippar lite, doftar och sippar lite till osv osv.....heaven is close.Middagen avslutas med en dubbel espresso samt Gajas Grappa Costa Russi.

Vi hade behövt mer än dubbelt så mycket tid på oss för att kunna göra dessa fantastiska viner mer rättvisa rent bedömningsmässigt.....men, vi klagar alltså inte....långt ifrån!

Mer om Gaja och mer ingående beskrivningar av de flesta av ovanstående viner finns att läsa på Vinunics hemsida. Stort tack för en magisk upplevelse!

Inga kommentarer: