fredag 4 mars 2011

2005 Domini de la Cartoixa ”Clos Galena” Priorat


Från Priorat hämtar vi kvällens sällskap, 2005 Clos Galena. Vinet lagras i 12 månader på 90% franska fat och resterande 10% på amerikanskt virke. Årsproduktionen var endast 5,330 flaskor.

Druvblandningen är Garnacha negra 40%, Cabernet Sauvignon 30%, Syrah 15% och Cariñena 15%.

Vi möts till en början av en rejäl häxkvast av bångstyriga aromer. Det är liköriga körsbärspraliner, romrussin, mandelmassa och lacknafta. Den generösa alkoholen på dryga 15% nyper tag i näshåren som tvinnar sig några varv….
Muskulösa tanniner ger sig omgående till känna, alkoholen är väl framträdande och svartpepparn både bränner och fräter i gommen. Längden är imponerande med mineralig avslutning.


Efter någon timmes luftning så harmoniseras doftintrycken. De spretiga intrycken mjuknar i form av svarta vinbär, choklad, kaffe, ceder, örter och både jordiga och salta mineraler.

Även i munnen så har det mjuknat rejält. Tanninerna finns förstås där, framträdande javisst men har ändå jobbat sig in i övriga komponenter och skapar ett riktigt skönt helhetsintryck. Det här är riktigt bra och vi har fått ett förnyat sug efter Kataloniens guld.

1 kommentar:

Rhônarna-Andreas sa...

Ahh harmonisering...vilken gudagåva!