tisdag 22 mars 2011

2009 Montirius Vacqueyras Le Clos


I glaset, en i årgång 2007 hyllad Vacqueyras från Domaine Montirius…..fast nu i 2009 års modell. Druvblandningen består av lika delar Grenache och Syrah.

Precis som flaskan vi öppnade i förra veckan så är korken helt genomblöt, men denna gång så har innehållet lyckligtvis klarat sig.
De initialt unkna och avföringsdominanta aromerna luftas efterhand bort och vi skönjer mogna björnbär, muskot, lakrits, gröna nässlor och kalkdammiga mineraler.

Vi upplever en sötbrändfruktig fyllig munkänsla med en härlig längd där den generösa alkoholen på 15% ger sig tillkänna, utan att för den delen störa helhetsintrycket. Tanninerna är medhårs strykande men ger ändå ett härligt bett i gommen samt en sådan där skönt passande, något kärnbesk avslutning.

Det här är riktigt jäkla trevligt och vi dricker det gärna som det är i dess unga ålder.....även om några år i ryggläge inte lär göra någon större skada.

SB nr: 99578
SEK: 199:-

2 kommentarer:

Anonym sa...

Låter som något som bör testas.
Men du tror inte att alkoholen kommer att dominera för mycket om man sparar den några år.

Rhônarna-Micke sa...

Vi upplever inte alkoholen som störande i dag. Vinet är väldigt fruktladdat vilket bör leda till en än mer harmoniserad struktur i framtiden.
Vi gillar detta skarpt i dess ungdom men ser en fin utvecklingspotential på några års sikt.