fredag 10 september 2010

2007 Crozes-Hermitage Les Hauts du Fief


Kombinationen norra Rhone & 2007 har inte imponerat på oss hittills. Vi låter Cave de Tain få möjligheten att försvara färgerna. Vid negativt utfall så ger vi upp årgången….

Tidigare smakprov av CH-07 har krävt hyfsat med luft vilket gör att vi karafferar och glömmer bort i någon timme. När vi sedan sticker ned näsan så känns allt bra; Fräscha skogsbär och violer, charkdisk, farinsocker, peppar och lakrits. Det här bådar gott!

…och den som förväntar sig något gott….blir tydligen besviken..
I gommen är det inte mycket som anknyter till de positiva doftintrycken.
Slankt med rejäla syror och järniga mineraler som avslutas med en initialt störande sirlig beska. Frukten lyser med sin frånvaro och ger ett vattnigt intryck.

Sirligheten verkar vara årgångstypiskt för många nordrhonare och den är förödande strukturnedbrytande. Den enda avrundning och förmildring ytterligare luftning bidrar till är ett ackompanjerande dammskikt som på något sätt slätar över kantigheten.

Är det då ett dåligt vin? Nej absolut inte, men med vetskapen om att regionen kan så mycket bättre så är det här, för oss, det slutgiltiga beviset för att man 2007 har misslyckats kapitalt. Norra Rhone anno 2007; Tu me déçois….

SB no: 94124
SEK: 179:-

12 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Innan ni dissar kooperativet och 2007 totalt - testa Esprit de Granit Saint-Joseph. Förvånansvärt bra från denna vanligtvis mediokra producent, och inte nämnvärt dyrare...

Rhônarna-Micke sa...

:-)
Måste såklart testas....och vart kan man inhandla denna "joker i leken"?

Syrah sa...

Jag har inga som helst positiva omdömen om Cave de Tain. Jag har alltid blivit besviken på deras viner. Och jag är en norra Rhône-gillare. Dissa inte en årgång p.g.a. dem. Prova ett annant vin från 2007.

Birk sa...

Är 2007 så dålig för norra Rhône? Läser lite på nätet (Decanter och systembolaget) att 07 verkar helt okej.

Rhônarna-Micke sa...

Hej Kristina, det är just det vi har gjort...alltså provat en hel del (framför allt CH) från 2007. Vi är inte imponerade och tro oss, vi gillar norra Rhone!
Beträffande 2007 så söker vi oss hellre mot sydligare breddgrader där man gjorde underverk....och då inte bara i Rhone.

Rhônarna-Micke sa...

Birk, vi har också läst detta men faktum är att vi nu har provat 5-6, normalt sett, säkra kort i just årgång 2007 och vi upplever mer eller mindre samtliga viner som sämre än tidigare årgångar.

Patrik Sahlin sa...

Trist att just Les hauts du Fief fått ett sånt dåligt betyg. Besökte Cave de Tain och köpte in ett par flaskor i somras när jag körde längs route du vin o inhandlade framförallt Chateau Neuf du pape viner.

Vinner det på lagring?

Rhônarna-Micke sa...

Hej Patrik,
Vi tycker att kombinationen klen frukt och hög syra inte borde motivera lagring. Men, har du redan flaskorna i din ägo så varför inte glömma bort dessa i några år och bevisa motsatsen :-)

Patrik Sahlin sa...

Drack faktiskt en flaska i lörd tillsammans med lammytterfilé och jag tycker inte den var dum alls! Rund o fin! Men saknar kanske lite bett, får se om jag låter de andra flaskorna vila ett tag, dock verkar det som om detta vin inte växer så mycket av lagring enligt andra. Micke har du testat Les Launes Delas? (2008) Har några sådana flaskor med liggandes, inte testat dom än...

Rhônarna-Micke sa...

Vad bra att du hittade en bra matchning mellan mat och vin!
Les Launes har varit en återkommande favorit hos oss. Dessvärre är 08:an deras sämsta årgång på länge....tycker vi ;-)

Patrik Sahlin sa...

Är det möjligt att vila 2008:an tror du? Har eg ingen brådska :)

Rhônarna-Micke sa...

Vi minns att den gav ett ganska så "saftigt" intryck i kombination med hyfsat klena syror. Känns inte som ett klockrent lagringsobjekt. Dock, har du redan flaskorna....varför inte prova en nu och dricka den/de andra på några års sikt?