lördag 18 september 2010

2005 CollepianoEn av de bästa viner vi har druckit från Umbrien var 2001 Sagrantino di Montefalco 25 Anni från Arnaldo Caprai. I kväll provar vi Caprai's andravin, Collepiano, för att se om vi blir lika förförda av detta.

Efter lång luftning frigörs inbjudande dofter av mörka körsbär, lakrits, turkisk peppar och hostmedicin. Den höga alkoholen (14,5%) känns väl i näsan. I recensioner av tidigare årgångar har man associerat till "Kungen av Danmark" och det är bara att instämma till 100%.

Väl i munnen så utsätts vi för en explosiv attack, det här är tanninporr på högsta nivå!! Hela gominredningen snörps ihop och det kan närmast beskrivas som om tandläkaren, efter sedvanlig salivelimineringprocess, också utför en rejäl och noggrann sandblästring.

Det är mest surkörsbär, ek och kärnbeska som till en början penslar halsmandlarna. Men efter timmar av väntan så mjuknar vinet något och släpper fram mognare körsbär, lite choklad och kafferost. Vresigheten vägrar dock att ge sig och frågan är om 10 års lagring skulle blidka vinet nämnvärt, och i så fall, kommer frukten lyckas överleva?

Det här är så långt från ett charmtroll man kan komma och även om vi gillar karaktären så köper vi nog inte fler flaskor.....tror vi....

SB no: 94416
SEK: 249:-

2 kommentarer:

Micke sa...

Tjenis,

Ge vinet 5år till o tanninerna "lägger sig" till en hanterbar nivå, ung Sagrantino är mycket tuff. Denna årgång av Collepiano är dock ca 150 kr billigare än normalt, så man kan nog kosta på sig ett par flaskor till källaren för att ha till en mustig köttbit framöver.

/Mikael

Rhônarna-Micke sa...

Hej namne,

Vi är nog lite tveksamma om vinet någonsin kommer i balans men som du säger...kanske det kan vara lönt att investera i några flaskor på ren spekulation.
Prislappen är ju som du säger intressant i denna årgång.
Vi får fundera på saken....