lördag 11 september 2010

2001 Delas Marquise de la Tourette


Vid förra smakprovet, våren 2008, så upplevde vi Marquise de la Tourette väl knuten och tunnlad. I kväll så inser vi redan vid första sniffningen att det har hänt saker…..

Den tidigare björnbär/hallonfräschören har ersatts av förväntade mognadstoner; nattsvarta björnbär och mörkröda körsbär, chark, grillkol, anis, mint och lagerblad. Helheten domineras av tydliga, läckra animaliska inslag.
Vi sniffar länge och väl under hela kvällen, ända till sista droppen.

Mjuk struktur, väl i balans med överraskande unga, kittlande pigga syror. När den långa eftersmaken väl fadar ut så lämnar den ett distinkt bett av citrusfrukt som lägger sig som en envis hinna i munnen. Det tar lång tid att svälja var klunk….njutbarhetsfaktorn är hög.

Drickfönstret är påbörjat men det här kommer att utvecklas fint med åren. Nästa påhälsning bör nog bli under första halvåret av 2012.

4 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Tålamod... vi har knappt ens börjat tulla på nollettorna.
Lovande rapport, och kanske ska man ta en under året som kommer, men 2012 låter som en bra prognos...

Sybariterna sa...

Låter som att mina 06:or bör ligga länge? Vad tror ni för första provdatum på dessa?

Finare Vinare sa...

Vi väntar nog till 2016... tio år brukar vara en bra tumregel för hermitage. Inte helt konstigt att man vänder sig till Languedoc under tiden... exempelvis Alain Chabanons 2004 Esprit de Font Caude har lite utveckling redan nu och håller säkert fram till 2016...

Rhônarna-Micke sa...

Annars är det rea på 2006 Crozes-Hermitage Cuvée Alberic Bouvet just nu (SEK 162.-)....