söndag 1 mars 2009

2003 Château Bouscassé Vieilles Vignes


Doften är rejält inbjudande med mogna körsbär, svarta vinbär, anis och en släng av stall. Det doftar både Priorat och finstämd Bordeaux men likväl så befinner vi oss i Madiran och druvblandningen är 100% Tannat. Doftkomplexiteten ökar under kvällen och både pepparmint och eucalyptus hittar ned i karaffen. Vilken imponerade doftpalett!

Det finns bra med tanniner som stramar rejält i gommen. Matkrävande javisst, men det var vi ju förstås förberedda på. Vi tycker till en början att mittpartiet är lite tunt men märker ändå under kvällens lopp hur vinet långsamt men effektfullt fyller ut sin kostym på ett alldeles utomordentligt sätt.

Ekfat och örter kompletterar stegvis doftintrycken och vinet växer defintivt under kvällen. Vi smuttar och sippar och blir till slut helcharmade. Till en början ville vi utfärda en drick-nu-varning men men vi sansar oss och tror det kan växa ytterligare någon klass på ett par års sikt.

Annars är det väldigt rättfram och gott redan nu.....

2 kommentarer:

Tommy Vinprovare sa...

Det är ett fantastiskt vin som jag haft nöjet att köpa på plats. Fem flaskor kvar av just den årgången - kanske måste snabba på lite med dom... Jag har piptobak kvar i smakminnet sedan jag drack den första, men det är kanske en rent personlig referens.
Gillar du stilen så rekommenderar jag dig verkligen att testa La Tyre (Brumonts superpresigevin - det här är väl bara hans trea). Finns i BS för ca 600 vill jag minnas - då får man höra änglarna sjunga.

Rhônarna-Micke sa...

Spännande att du har besökt vingården. Själva har vi aldrig haft nöjet att besöka Madiran överhuvudtaget.
VV 2003 är defintivt tillgänglig redan nu men det finns ingen anledning att stressa upp sig. Vi har kvar ett antal flaskor som vi ämnar dricka de närmaste åren.

La Tyre har vi inte provat men det låter ju spännande. Det verkar finnas ett par ströflaskor kvar i ordinare sortimentet för 495:-