måndag 9 mars 2009

2002 Château Pradeaux

I det bistra vintersverige så börjar vi längta efter värmen och plockar fram en flaska från det franska kustlandskapet. Det blir en flaska röd Bandol från Château Pradeaux. Druvblandningen är 95% mourvédre och 5% grenache. Dags för en resa ut på landet!

Vi dekanterar vinet knappa halvtimmen före provsmakningen. Direkt i karaffen så puffar det upp lantliga dofter av urin och hö. Rustikt!

I glaset finner vi förutom urin och hö även rosor, någon ytterligare blomma, mormorsparfym och mörka körsbär. Vilken palett. Vidare har vi mörk choklad/kakao, rått kött, bläck och lite mint.

När vi sedan provsmakar så bjuds vi på ett mjukt och insmickrande vin med moderata tanniner och balanserade syror. Vinet är medelfylligt med en lång mjuk eftersmak. Vi finner viss pepprighet, fatvanilj, mosade körsbär, mosade svartvinbär, lagerblad och mörkt te.

Detta är inte bara lite annorlunda, det är väldigt gott också, riktigt funkigt! Det blir en strålande avslutning på en lång dag med dop av dottern och en massa släkt på besök.

Art.nr: 97237
SEK: 248:- (Det finns 1st prissänkt flaska kvar för någon lyckligt lottad i sundbyberg)

Inga kommentarer: