måndag 30 mars 2009

2003 Girolamo


Castello di Bossi ligger i Castelnuovo Berardenga i södra delen av Chianti Classico, Toscana. Egendomen drivs och ägs av bröderna Marco och Maurizio Bacci. Castello di Bossi var för 40 år sedan faktiskt en av de första i regionen att plantera cabernet sauvignon och merlot. 2003 Girolamo bjuder på merlot för hela slanten.

Röd, pigg frukt tillsammans med fat, choklad och menthol strömmar upp ur karaffen. Mycket angenäm doft och ett riktigt sniffarvin.

Smaken är en riktig 5-stegs raket; initialt lent i gommen, finstämt slankt, rejäl längd, njutbar strävhet samt avslutningsvis fantastiskt läskande. Ytterligare beskrivande termer torde vara "runt och balanserat".

Ett av de mer intressanta 100% merlotviner vi har druckit men det är ändå lite mycket uppesittarkväll och dansbandskaraktär för vår del. Vi vill nog ha lite mer ös och hårdrock i viner av den här karaktären för att vi ska falla pladask.

SB no: 96024
SEK: 295:- (Förr 369:-)

2 kommentarer:

Vinös sa...

Kul inlägg! Jag fick prova denna blint för någon månad sedan och hamnade då i Toscana men listade inte ut Merlot trots att syran är lite låg. Slutklämmen blev "Underbar doft men sämre i munnen" så jag antar att vi tycker ganska lika. Vad ni menar med "dansbandskaraktär" är jag dock inte helt med på ;-)

Rhônarna-Micke sa...

Nä det får väl stå för oss då :-)
Btw, vi är grymt impade av Krug-vertikalen. Helt osannolikt och vansinnigt avundsjuka!!