söndag 22 mars 2009

2004 Dròmos

Lördag kväll och vi dricker en prissänkt Super-toscan från Poggio Verano, nämligen Dròmos årgång 2004.

Francesco Bolla, grundare och ägare, var fram till 1999 VD och ordförande i familjeföretaget Bolla, då han lämnade Verona för att lägga grunden till sin egen vingård och sitt eget vin. År 2000 hittade han sin mark ”Tenuta Poggio Verrano”, i Maremma i Toscana, närmare bestämt i Morellino di Scansano.

2003 skördade han sitt första vin tillsammans med vinmakaren och oenologen Carlo Ferrini. 2004:an som vi dricker i kväll är alltså hans andra årgång (även årgång 2005 finns i BS). Vingården liggen på en sluttning mot sydsydost, mellan 170 och 300 meter över havet, ca 15 km från kusten. Jordmånen är kalkhaltig, stenig och lerig. Skördar gör man för hand. Långsam urlakning och jäsning i små temperaturkontrollerade rostfria ståltankar. Vinet åldrades under 18 månader på 85% franska och 15% amerikanska fat.

Druvblandningen består av 75% cabernet sauvignon samt 25% alicante, cabernet franc, merlot och sangiovese.

Färgen är mörkt, djup röd och doften är rejält maffig med tydliga ekfat, körsbär, tobak och grillkol.

Längden är imponerande och i gommen noterar vi en kraft och fyllighet som tillsammans med en skön strävhet får gommen att skrynklas rejält. Alkoholen (14%) gör sig till känna och vi upplever en viss eldighet men vi störs inte av detta i kväll. Parmesanen vi har valt som tilltugg är en fantastisk kombination.

Under kvällen tillkommer toner av stall och svartpeppar och vi tycker att vinet växer ytterligare. Vi gillar detta skarpt även om de framträdande rostade ekfaten stör helhetsintrycket något. Att stoppa undan några flaskor i en sisådär 3-5 år är nog ingen dum idé.

SB no: 98265

SEK: 246:- (Prissänkt från 307.-)

4 kommentarer:

Anonym sa...

Men det där är inget dumt vin - tycker alla utom Suckling. Jag skrev lite om det härnär jag provade nollfemman på en mässa. Bra fräschör trots den rejäla frukten, minns jag.

Anonym sa...

...och med det avses förstås Sucklingbråket, inte vinet; det var inte meningen att bara ge en second opinion.

Rhônarna-Micke sa...

Jo vi noterade att du hade druckit 05:an och som du förstår så är även vi väldigt nöjda. Det är coolt med de här maffiga spaggarna!
Sucklingbråket är helt klart rolig läsning och man kan ju verkligen ifrågasätta hans bedömning....!!

Raul e Joel Carvalho sa...

View your blog and found it very interesting ... Parabens

I would ask you could put the link in my blog on your site: http://do-nariz-a-boca.blogspot.com/

May be?

When you send a mail to ask here: pirusas.carvalho @ hotmail.com

Abraços