lördag 14 mars 2009

2006 Cornas Les MéjeansJean-Luc Colombo (vinodlare, oenolog, konsult och négociant) är ett välkänt namn i Rhone. Sedan han slog sig ner i Rhonedalen i början av 80-talet så har han snabbt blivit känd genom sin frispråkighet och för sina metoder som baseras på organisk vinodling, 100% avstjälkning och upp till en månad lång maceration. Ifrågasatt? Javisst men hans klienter (som inkluderar både Chapoutier och Chateau Fortia) har nått fantastisk framgång genom att använda Colombos metoder.

Efter dryga timmen i karaff så snappar vi upp rått kött, anis, björnbär och lite spridda örter.

Vinet är slankt med en fin längd och det stramar en hel del i kinderna. Det här är purungt, kärvt och smakupplevelsen är påfallande anonym. Den unga frukten ger en påtaglig syrlighet och tillsammans med granitmineraler och järn så är det inget givet charmtroll.

Under kvällen så blir helhetsintrycket bättre och smaken bredare samt mer harmoniserad. Kryddor integreras i smaken och vinet blir något mer fylligt och komplext.

Trots att vi är vänligt inställda mot ung syrahfrukt så är det här lite extremt för oss i nuläget. Däremot kommer det hända positiva saker med ett antal år på rygg. Frågan är bara om vi ska hänga på eller inte.....

SB no: 96864
SEK: 199:-

Inga kommentarer: