fredag 6 mars 2009

2006 Crozes-Hermitage Domaine des Martinelles vs 2006 Crozes-Hermitage Cuvée Alberic Bouvet


Vi slår oss ned i soffan med två genomluftade Crozes-Hermitage från topproducenterna Domaine des Martinelles som drivs av Nadia och Pascal Fayolle respektive Gilles Robin med sin Cuvée Alberic Bouvet (namngiven efter hans farfar).

2006 C-H Domaine des Martinelles är mörkt röd och doften är enastående; rått kött, vanilj, mosade körsbär, salvia, ventilgummi och bränd plast. Förmodligen inte så värst insmickrande för den stora allmänheten men vi faller förstås pladask direkt.

I munnen känns vinet inbjudande slankt och med en imponerande längd. Klara alkaliska toner med mycket järn och mineraler. Ett lysande exempel på väl genomsyrad terroir.

Med ännu mer luftning så utvecklas doften ytterligare, charkuterier tillkommer och gummitonerna förstärks. Det här vinet är i sin ungdom och går med all säkerhet en spännande framtid till mötes.

2006 C-H Cuvée Alberic Bouvet är något mörkare i färgen men med en helt annan doft. Här vankas det initialt hästpiss som sedan mynnar ut i en fantastisk doftpalett med enbarr, björnbär, örter, anis, fänkål, rosa skumsvampar och konjaksmedvurst. En genomgående ton av brandrök ökar på doftkomplexiteten.

Smaken attackerar direkt med en fyllig "käftsmäll" och en påtagligt kärnbitter avslutning. Matkrävande, javisst, men ändå alldeles underbart precis som det är. Den lite generösare alkoholen (jämfört med Martinelles) är märkbar men absolut inte störande.

Även här så utvecklas doften under kvällen och lite mer sötfrukt, mogna björnbär och grusdamm tillkommer. Att det här vinet vinner på lagring är det heller ingen tvivel om.

Vinerna i sig är väldigt olika så det är svårt att avgöra vem som vann duellen. Vi blev störtförtjusta i båda och vi beslutar oss att inte kora någon segrare. Det här var riktigt kul och Andreas fick defintivt upp ögonen för vilka kvalitetsviner som regionen kan erbjuda.

2006 Crozes-Hermitage Domaine des Martinelles
SB no: 88214
SEK: 199:-

2006 Crozes-Hermitage Cuvée Alberic Bouvet
SB no: 71554
SEK: 178:-

4 kommentarer:

Rhônarna-Andreas sa...

Ja nog lyfte sig C-H avsevärt på min rankinglista! Om det skall vara på detta viset så var det inte sista gången som jag drack detta!

/Tack för en trevlig kväll!!!

Fredrik sa...

Tack för härlig läsning! Om jag nu har två futtiga Albéric Bouvet 2006:or i källarn, hur länge skulle du tippa på att de bör ligga ostörda?

Cellar tracker tror jag har ett fönster på 09-17, men jag har egentligen ingen uppfattning om hur rimligt det är. Även om jag har väldigt svårt att tro att de kommer att få ligga SÅ länge som 2017...

Rhônarna-Micke sa...

Om du inte har provat så tycker vi nog att du ska klippa en snarast möjligt. Annars är nog en förväntad peak om c:a 5-7 år.
Men det är ju förstås bara spekulationer...

Vi har ju en förkärlek till unga CH's och brukar "tyvärr" ha svårt att spara dem.... :-)

Finare Vinare sa...

Härlig match, härliga viner! Och visst är det skönt att inte behöva kora en segrare...

Vi har testat ett par viner från Domaine des Martinelles, men tyvärr inte hunnit med att skriva något. 05 Hermitage och 06 Crozes. Visst gör de bra grejer!

Ett ganska säkert stalltips är att dricka de här vinerna sju till tio år efter skörden - om man inte går loss på käftsmällen i dessa unga crozes. Risk för tunnelbygge från mitten av tredje till och med sjätte levnadsåret. Men det behöver inte alls bli så...