tisdag 3 mars 2009

2000 Jacquesson Avize Grand Cru Récolte plus lite annat smått & gott

Det har bränts av en del gott sista tiden och det är läge att lägga upp lite anteckningar för framtida återblickar för några av dem.

Först ut är en Avize Grand Cru Champagne från Jacquesson från årgång 2000. Färgen är gyllengul åt det ljusare hållet. Bubblorna i glaset är delikat små till storleken.

Doften är underbart brödig och vi suger i oss aromer av gula respektive röda äpplen, krita, mineral samt syrliga päron.

Vinet går sedan genom munnen som en smekning och vi bjuds på gula/röda äpplen, mineral, tropisk frukt och blodgrape. Detta är riktigt gott och kan klart rekommenderas, toppen till skaldjur.

Art.nr: 96539
SEK: 549:-

Nästa vin ut är en fet amerikansk ekad Chardonnay. 2005 Dutton Goldfield Chardonnay. Här bör man inte vara rädd för ek om man skall testa.

Färgen är precis så gyllengul som man kan förvänta sig av ett vin av denna typ. Doften, som är väl tilltagen, bjuder på smör, smörkola, söta majs och tydliga fat. Tropisk frukt är på plats i form av mango och papaya.

I munnen bjuds vi på en amerikanskt kaxig fyllighet med lång eftersmak. Ingredienserna går igen från doften; tropisk frukt, majs, vanilj, smör och lakrits.
Personligen är vi svaga för detta vin och gillar det skarpt. Men som sagt, det är kraftigt och man bör inte vara rädd för fat. Vi har mer än en gång parat vinet till förrätt på anklever vilket har varit väldigt gott.

Art.nr: 99273
SEK: 284:- (prissänkt from i måndags till 199kr)

2000 Mont Redon Chateauneuf du Pape
Vi har släpat fram en CdP från standardsortimentet som kanske är lite väl till åren kommen. Vi öppnar flaskan, korken ser väldigt sund ut så inga korkskador i denna.

Färgen på vinet är tegelrött med brun kant. Aj aj, ser lite väl ”old” ut.
Doften som är väldigt anonym, ger inte så mycket mer än svettig gympasko och övermogna bigarråer.

I munnen är vinet medelfylligt med ganska bra kryddighet, kort eftersmak. Syrorna är enormt låga och inte en enda tannin kan hittas, trots varaktigt sökande med ljus och lykta. Nej, detta vin har trillat över kanten och rusar fram i vrålfart mot dödens dal. Dags att göra en storrensning bland liknande flaskor i närtid så att man inte blir anklagad för massmord.

Art.nr: N/A
SEK: Typ 200:-

Inga kommentarer: