fredag 27 februari 2009

2006 Planeta Chardonnay


Chardonnay från Sicilien hör verkligen inte till vanligheterna här hemma. Men, letar man efter ekfatslagrad chardonnay i den här prisklassen så är alternativen inte så värst många.

Producenten heter Diego Planeta och driver företaget tillsammans med sina barn. De tillhör en av kvalitetsproducenterna på Sicilien och jobbar dels med att utveckla viner baserat på de ursprungliga lokala druvsorterna, dels med att med hög kvalitet odla internationella druvsorter för att visa vilka utmärkta viner dessa druvor kan ge i det soliga Sicilien, samt, med att höja kvalitén på Siciliens fascinerande gamla DOC-viner.

Druvorna avstjälkades och krossades och lämnades att sedimentera över natten. Vinet jäste med hjälp av olika jäststammar på 225-liters fat av fransk ek från Allier. 50/50 nya och ett år gamla fat.
Vi serverar direkt ur flaskan och en nästan bärnstensgul uppenbarelse i glasen får oss att höja på ögonbrynen!

Doften är oerhört komplex men det första som slår oss är ren och skär äppeldricka. Sen följer en harang av intryck bestående av mango, persika, aprikos, honung, mandel, våta koftor och begynnande portvinstoner. Är vinet defekt eller är det bara en Tahbilk Marsanne "Superiore" i glaset?

Vinet är rejält fylligt och visar upp en imponerande längd med en avslutande, matkrävande, beska. Syrorna är lite klena enligt vår smak och vinet behöver absolut sällskap av något.....t.ex. våra svamp- och bacon krustader. Combon är bra om än inte succéartad.
Alkoholen på 14% känns väl hög och ger lite överdrivna, eldiga intryck.
Faten är väl integrerade och sätter sin prägel man absolut inte mer, vilket är positivt.

Vi är inte på något sätt lyriska men vill heller inte ta fram fogsvansen. Upplevelsen är definitivt överraskande och vi är nog på det klara att vi inte köper fler flaskor. Dock är vi nöjda med att vi har provat och konstaterar att vi är en erfarenhet rikare. Och det är ju inte illa i sig.....

SB no: 97665
SEK: 209:-

1 kommentar:

LaMatti sa...

Håller med i din bedömning av vinet. Att man odlar chardonnay på heta Sicilien och dessutom fatlagrar vinet väldigt hårt ger ett obalancerat intryck. Detta gäller även tidigare årgångar där syra och friskhet blivit lidande.

Planetas andra viner med chardonnay som har hjälp med friskhet och syra av andra sorter ger ett betydligt roligare resultat.

Mina minnen från Planetas chardonnayer lämnar alltid en träig fatbeska i munnen.