söndag 15 februari 2009

2001 Bosquet des Papes, Chateauneuf du Pape Tradition

Dags för hälsokost! På spisen steker vi lök gyllengul, nästa panna innehåller den råstekta potatisen och den tredje fräser på fin biff. Flingsalt, kvarnpeppar samt garnering med persilja, äggulor och senapsgrädde. Vi brassar såklart biff-Rydberg. Detta är balsam för själen. Dock infinner sig inte nirvana utan en flaska bra vin.

Vi gräver fram en av många bloggare hyllad flaska, Bosquet Tradition, men av årgång 2001. Druvblandningen skall vara 75% Grenache, 10% Syrah, 10% Mourvedre och 5% Cinsault. Lagring på foudres.

Vinets färg är ljust röd och påminner inte så lite om en flaska Barbaresco.

Doften bjuder trots åldern på en hel del primär frukt. Denna levereras i form av saftade jordgubbar och hallon samt en rejäl slev med mörka körsbär. En del kött är med på paletten tillsammans med ett stänk portvin.

Smaken är medelfyllig och stram med ett lite tunnt mittparti men med en rejäl skjuts i eftersmaken. Hallonen och jordgubbarna är snarare syltade här till skillnad från doften, dock är ingen överdriven sötma adderad. Mörka plommon och körsbär fyller på frukten tillsammans med brända örter. I eftersmaken finns ett tydligt inslag av körsbärskärnor och skalbeska. Detta tilltar med luftning under kvällen. Syrorna är måttliga till låga medan tanninerna är bra avvägda.

Det känns som att vi har prickat drickfönstret ganska bra, skulle tro att ytterligare lagring skulle ha skickat denna flaska utför stupet. Vinet vinner inget på luftning, det enda som händer är att frukten försvinner. Dag 2 är doften rejält platt medans smaken håller sig på banan.

Art.nr: N/A
SEK: 240:-

3 kommentarer:

Frankofilen sa...

Skönt att se att ni också hämtat efter förra helgen. Så mycket mer än åtta år behövs nog kanske inte för det här vinet. Men var har ni fått tag på nollettor?

Rhônarna-Andreas sa...

Tjena, ja vi hämtade oss från den helgens bravader men åkte på en rejäl feber ett par dagar som ersattes av en riktigt trasig näsa som fortfarande är paj.

Vad gäller vinet så är det på sedvanligt vis köpt hos hovleverantören(SB), men det var ju ett par år sedan. Såg att Bibendum-wine säljer vinet på låda för den intresserade.

http://www.bibendum-wine.co.uk/retail/wine-details/FBO01BPB12U/Chateauneuf+du+Pape+Bosquet+des+Papes+Tradition+2001+12+x+75cl

Finare Vinare sa...

Det låter som en trevlig kväll med Bosquet, det är bara de lägre syrorna man blir lite fundersam inför. 2001 ska ju ha bra syror?

Precis som du skriver är det nog lagom att ta det här vinet vid sju-åtta års ålder. Vi tog vår sista 1998 för tre år sen och då kändes den fullmogen, hade varit uppe på toppen och vänt....