söndag 22 februari 2009

2001 Domaine Grand Veneur, Chateauneuf du Pape

I kastrullerna lagar vi Coq au Vin med lite variation, vi avslutar koket I vårt lerkärl I ugnen för lite extra saftighet. Då vi inte köpt vin till grytan så får en flaska Les Hauts du Castellas Vacqueyras sätta livet till.

Sparringpartner till grytan blir en flaska CdP från Domaine Grand Veneur. Druvblandningen i vår flaska är enligt baksidan 70% Grenache, 20% Syrah och 10% Mourvédre. Vinet skall vara lagrat på både tank och foudres.

Färgen på vinet är ljusröd med brun kant. Doften ger en härlig skopa mosade jordgubbar, följer sedan upp med lite fatvanilj, färska provencalska örter, klarröda körsbär samt stjärnanis.

I munnen bjuds vi på ett fylligt vin med rejäla kryddor, massvis av tanniner och kraftiga syror. Tyvärr känns faten lite väl träiga vilket drar ned intrycken. Örterna går igen även här men den stora mängden körsbär känns lite klumpiga på ett sätt som Barbera-viner gör ibland. Eftersmaken domineras av tanniner och skalbeska. Nja, i ensamt majestät så är vi inte helt imponerade.

När sedan grytorna står på bordet så kommer vinet i bättre dager. Det behöver matchningen med maten för att dämpa de ganska ruffiga dragen.
Om jag hade haft fler flaskor av denna så hade jag nog låtit dem ligga ett par år till då detta kändes lite väl tufft. Men vi har inga fler och producenten har inte varit representerad i sverige på ett par år.

Art.nr: N/A
SEK: 169:- (Tror det köptes 2004)

Inga kommentarer: