måndag 2 februari 2009

2000 Cuvée St-Vincent Blanc de Blancs Grand Cru

Jag fortsätter (till andra halvan av Rhonarna´s förtret) att testa andra viner än det utlovade budgetkonceptet, men, nöden har ingen lag. Fyller frugan år så blir det Vintage!

Vi har i näven en flaska 100% Chardonnay med Grand Cru status från vingårdar i byn Chouilly.

Färgen är härligt gyllengul och små fina bubblor stiger sakta upp mot ytan. Ur glasmynningen suger vi i oss fina dofter av gula äpplen, söta päron, mineral och bröd. Doften är mycket fyllig. Detta bådar gott.

I munnen är vinet stort och fylligt med lååång smak. Vi bjuds på en mycket fruktig upplevelse innehållandes de gula äpplena, mineral, fat, olika sorters grape samt en härlig brödighet.

Smakerna ligger kvar och myser i munnen riktigt länge och vi kan inte vara annat än imponerade. Detta är gott!

Vinet är i nuläget 9 år men känns inte på långa vägar passé. Prislappen känns inte heller tilltagen med tanke på upplevelsen. Börjar nu fastna ordentligt med en fot i Champagneträsket…

Art.nr: 7439
SEK: 499:-

4 kommentarer:

Mr J sa...

Vi hade 96:an på en champagneprovning för ett par år sedan. Den vann överlägset, och då bestod motståndet bland annat av Pol Roger Cuvee sir Winston Churchill -96.

Vinös sa...

Håller helt med, St-Vincent är grym även vid medelmåttiga år som 2000. Och den tål lagring läääänge. Även R&L Legras standardskumpa håller hög klass trots ett överkomligt pris.

Rhônarna-Andreas sa...

Ja, detta märke kommer vi forska mer i, standardskumpan ligger nog närmast till hands!

Miguel C.L. sa...

Cuvée St-Vincent Blanc de Blancs Grand Cru 2000 (nr 7439)är nu prissänkt till 431 kr! Nu slår jag till på ett par pavor minsann ;)