tisdag 24 februari 2009

2004 Chateau Labouré-Roi Meursault Premier Cru Clos Des Buches Chères

Lördagens förrätt, räksoppa, tillreds på skalen av 1kg färska räkor. Vi trumlar försiktigt räkskalen i vår nyinköpta rotofermentor för maximal skalurlakning och smakextraktion (tack för tipset Anders Wennerstrand). Sedan tillreds soppan enligt konstens alla regler med både konjak och grädde.

I folkmun är det väldigt poppis att häva ur sig ABC när Chardonnay kommer på tapeten. För oss känns det mest som alfabetet i småskolan, men, om man nu skall gå på förkortningen så kan vi gå med på Anything But Crap/Cheap. Det görs så fantastiskt mycket bra vin på Chardonnay så att dra alla över samma kamm känns bara löjligt. Dock innebär det ofta att man får öppna lädret. Sagt och gjort.

Färgen på vinet är medelgul, dragandes åt det ljusare hållet. Den mycket inbjudande doften ger citrus, fatvanilj, nötter och någon blomma som jag inte hittar namnet på. Vidare finner vi ett stänk päronsoda och akacia honung.

I munnen är vinet medelfylligt med en lång härlig smak som stannar länge. Det är bra syror, väl avvägda fat, smör och nötter. Även citrus och mineral vill vara med och leka. Detta vin faller vi pladask för. Prislappen har vi glömt för längesedan. Sista dropparna försvinner fortare än önskat, men det blir lätt så när man hittar rätt.

Art.nr: 98001
SEK: 340:-

2 kommentarer:

Kayaker sa...

Rotofermentor?

Rhônarna-Andreas sa...

Nja, just den delen är ett litet skämt som jag plockade upp från Nettare´s blogg. Temat var skaldjur och hur man fick ut maximal smak etc...