fredag 13 februari 2009

2005 Château Limbourg

I kväll avnjuter vi en ny bekantskap, Château Limbourg från Pessac-Léognan i Bordeaux.
Stycket nedan är hämtat (i stort sett) från importören "Granqvist vin":

"Vingodset Château Limbourg återfinns i Villenave d’Ornon, en del av vinorten Léognan. Området heter Pessac-Léognan och tillhör vinregionen Bordeaux.
Sedan 1955 ägs och drivs godset av Jean Maufras, som det året tog över vingården från familjen Gambier. Gården är liten och består inte av mer än 15 hektar.

På tio hektar växer klassiska blå Bordeauxdruvor som Merlot och Cabernet Sauvignon.
På resterande mark odlas gröna druvor.
Just det här vinet är framställt av 60% Sauvignon Blanc och 40% Sémillion. Samtliga viner mognar i såväl nya som äldre franska ekfat".

Vi häller upp direkt från flaska och konstaterar att färgen är nedstämd gul. Druvan Sémillon sätter definitivt sitt avtryck i glaset!
Druvornas egenskaper gifter sig fint och tillsammans med hyfsat integrerade fat så känns allt väldigt lovande.
Blommiga aromer, vanilj, lychee frukt, citrus och fläder strömmar upp ur glaset, det känns helrätt!

Fiskgrytan vi tillagar visar sig vara en mycket bra sparringpartner. Syrorna är rejäla och smaken är rund och behagligt lång. Avslutningen är kryddig, något bitter samt toppas med lite Quilla Simplex (anis).

Vi är klart positivt inställda till det här vinet och det vore definitivt spännande att prova om några år igen för att se hur det har utvecklats.

SB no: 97516
SEK: 184:-

3 kommentarer:

Niklas J sa...

Hej Rhonarna! Hyfast integrerade fat; dominerar de i nuläget? Är det rejält rostade toner?

/Niklas

Rhônarna-Micke sa...

Hej du Niklas!
Är vi luddiga när vi uttrycker oss? ;-)
Vi syftar hur som helst till att vi är positivt inställda till fatbehandlingen och att faten inte är dominerande på långa vägar. Snarare väl integrerade....
De rostade tonerna var väldigt blygsamma och behagliga.

Vi blev definitivt charmade och vill absolut dricka mer av detta!

Niklas J sa...

Hej, inte alls luddigt! Ville bara ha ytterligare detaljer då jag verkligen diggar vit Bordeaux, särskilt med några år på nacken. Dock tycker jag många idag inte hanterar fat på ett optimalt sätt (överekar, särskilt i stora år) så jag ville vara säker innan jag testade en - och ev köper några för lagring! Låter som Limbourg är ett glas i min smak!