lördag 27 december 2008

2003 Máté Brunello di Montalcino

Brunello är inte någon vanlig företeelse här hemma, men då vi har fått en flaska levererad till dörren efter föräldrarnas Toscanatripp så är vi såklart nyfikna och väljer således juldagskvällen som en lämplig tidpunkt för ett smakprov.

Producenten Ferenc Máté är av ungerskt ursprung och flyttade med sin fru Candace från Kanada till Toscana 1990. Väl där köpte de en vingård och blev närmsta grannar med bl.a. Angelo Gaja and Gianfranco Soldera.

Vi luftar vinet i karaff i ett par timmar innan det är dags för ett första smakprov. Till sällskap har vi lite italienska korvar och några skivor lufttorkad skinka, italiensk förstås.

Färgen är klassiskt brunröd och doften är stor, mörk och spännande dunkel. Vi snappar upp arrakskörsbär, peppar, rostade ekfat, stall, lagerblad och marsipan.

Väl i munnen så känns vinet extremt väl balanserat och visar upp en charmig längd. Det är läskande friskt, smalnar av lite i mittpartiet men rampar sedan upp igen, trevligt.
De rostade ekfaten är inte störande men väl framträdande. Körsbär och plommon harmoniserar tillsammans med te, kryddstarka lagerblad, läder och lite bränd marsipan.
Ett imponerande välgjort vin med behaglig, lätt strävhet som verkligen visar upp modern vinkonst från sin bästa sida.

Vinet kostar skjortan på SB och vi kommer inte köpa fler då vi hellre lägger pengarna på sånt som ligger oss varmare om hjärtat. Vi är hur som helst glada över detta gratisprov.

SB no: 82732 (årgång 2002)
SEK: 388:-

2 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Nolltvåan bör ju vara riktigt svårsåld för 388 kr. Jobbigt med Toscana att importörerna måste bli av med två tveksamma år innan de kommer fram till 2004...

Rhônarna-Micke sa...

Vi kan bara instämma! Kanske dags att införa mellandagsrea även på vin?